segítség

Segítségre szoruló, hontalan cicák megmentésével foglalkozik a Catlantis Macskamentő Egyesület. Ők is ideiglenes befogadók, így a hozzájuk kerülő cicák gyógyítása és egyéb orvosi kezelése után, gazdit keresnek nekik.

A Catlantis Macskamentő Egyesületet bár csak 2017. decemberében jegyezték be hivatalosan, de a két oszlopos tag Duna Anikó és Schneider Viktória már hosszú évek óta foglalkozik cica mentéssel, lassan 18 éve. Az egyesület fő célja, kidobott, beteg vagy sérült macskák mentése, befogadása, felnevelése és gondozása, majd később a megfelelő gazdához juttatása.Több városban is tiltják a kóbor macskák etetését.

Ideiglenes befogadó rendszerrel dolgozva jelenleg saját otthonaikba viszik a mentett cicákat, és, hogy mik a jó befogadó ismérvei azt több szempontból lehet megvizsgálni.

Az Egyensúly AE Egyesület hétköznap, reggel héttől este hétig biztosít napi ellátást a rászorulóknak. A szolgáltatások között lehetőség van a szabadidő hasznos és kulturált eltöltésére, tisztálkodásra, valamint az önkéntes segítők személyiség fejlesztési, önmegvalósítást erősítő programokat, tréningeket biztosítanak a rászorulók számára.

Az Egyensúly AE Egyesület a Szociális Kikötőszolgálatán keresztül biztosít melegedő helyet a hajléktalanoknak. A rászorulóknak a Bankó András utcai telephelyen közösségi pszichiátriai és közösségi szenvedélybeteg alapellátást biztosítanak, a Jaminai telephelyen pedig pszichiátriai szenvedélybeteg nappali ellátás van. Egyéni és csoportos konzultáción, tanácsadásokon, kulturális programokon vehetnek részt, valamint fürdési-tisztálkodási lehetőséget is biztosítnak a számukra. Mindezek mellett a kliensek jogsegélyszolgálatot is igénybe vehetnek.

Jellemzően a karácsonyi időszakban, illetve közvetlenül utána gondolják úgy többek is, hogy felelősségük segíteni a rászoruló embereken. Békéscsabán több cég is szervezett ételosztást az év végén.

Hosszú, tömött sorban várták a két ünnep között a gőzölgő babgulyást a sétálóutcán az emberek, ugyanis egy helyi nagy tradíciókkal bíró vállalkozás vendégelte meg a rászoruló csabaiakat meleg, kiadós étellel.

Sajnos Békéscsabán is sok embernek szüksége van az ilyen jellegű segítségre. Ahogy a gulyásleves osztása elkezdődött, a várakozók boldogan vették át a forró ételt, illetve egy narancsot és ráadásként egy kis édességet is hazavihettek. A vállalkozás nem egyedül szervezte meg az ételosztást, hanem egy helyi étterem és a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ is közreműködött benne.

Voltak olyanok, akik helyben fogyasztották el az ételt, azonban a legtöbben ételhordókban szállították otthonukba a finomságot. A cég a jó hangulat biztosítására élőzenével is kedveskedett az ételosztáson.

A „Neked Munka, Nekem Álom!” program segítségével Békés megyében 18 fogyatékkal élő ember próbálhatta ki álmai munkáját, akik betekintést nyerhettek például a Békéscsabai Jókai Színház- és a Békés Megyei Kormányhivatal munkájába is.

Idős férfi gondozója kért segítséget a rendőrségtől, mert nem tudott bejutni a pusztaföldvári bácsihoz.

A rendőrség segélyhívó számára érkezett állampolgári bejelentés 2014. augusztus 5-én 21 óra előtt néhány perccel, miszerint egy Pusztaföldváron lakó férfival nem tudják felvenni a kapcsolatot az ismerősei. A bejelentő elmondta, hogy régi barátja az általa ápolt idős bácsinak, akihez rendszeresen jár segíteni és tudomásuk szerint otthon tartózkodik.

Mivel kopogásra nem nyitott ajtót, féltek, hogy baja eshetett, ezért a rendőrségtől kértek segítséget. Az ügyelet járőröket irányított a helyszínre, akik az udvarra bejutottak, de a ház ajtaját zárva találták. Ezután az egyik ablakot sikerült rongálódásmentesen benyomniuk. Azon keresztül a szobába jutva látták, hogy az ott lakó 88 éves férfi az ágya mellett feküdt és a rosszulléte miatt nem tudott felkelni. Azonnal mentőt hívtak hozzá, akik kórházba szállították a bajba jutott személyt, az ingatlant pedig lezárták.