Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

nukleáris fegyver

A Békevilágtanács elnöksége moszkvai ülésszakának javaslatára augusztus 6-át, a Nukleáris Fegyverek Betiltásáért Folyó Harc Világnapjává nyilvánította.

A fő cél az atomenergia fegyverként történő felhasználásának meggátolása. Ezen a napon 1945-ben Hirosimára az amerikaiak dobtak le urántöltetű atombombát, miután a japánok elutasító választ adtak a feltétel nélküli kapitulációra. 1945. augusztus 6-án reggel az amerikai légierő Boeing B-29 Superfortress bombázója, az Enola Gay ledobta Hirosimára az emberiség történetének második atombombáját. A bomba a Little Boy, vagyis a Kisfiú nevet viselte. Mintegy 600 méter magasan robbant a városközpont felett, lerombolva annak túlnyomó részét, és megölve 80 ezer civilt és 20 ezer katonát. A sugárzás következtében további tízezrek haltak meg, vagy szenvedtek maradandó károsodást.  A már történelminek is nevezhető atomkort e dátumtól számítják. A harmadik amerikai atombomba Nagaszakira hullott 1945. augusztus 9-én.