Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

magas vérnyomás

A Vese nemzetközi világnapja minden évben március második csütörtöke. Ezen a napon a legfontosabb, hogy felhívják a figyelmet nem csak a szakemberek, hanem a lakosság számára is a vesék létfontosságú szerepére, a leggyakrabban előforduló betegségeire és természetesen ezek megelőzésére is.

Vesék méregtelenítik szervezetünket, ideális esetben egy életen át. Azonban ha nem vigyázunk, könnyen kár keletkezhet benne. Ezt elkerülendő érdemes tudni azt, hogy mi árthat ennek a szervnek, ha pedig már megtörtént a baj, mihamarabb meg kell kezdeni a probléma kezelését. A békéscsabai Réthy Pál Kórházban ennek érdekében tudományos ülést tartottak, ahol Dr. Baji Sándor osztályvezető főorvostól megtudtuk, hogy vesék megbetegedése legsűrűbben a magas vérnyomás és a cukorbetegség szövődményeként alakul ki.

A Vese nemzetközi világnapja minden évben március második csütörtöke. Ezen a napon a legfontosabb, hogy felhívják a figyelmet nem csak a szakemberek, hanem a lakosság számára is a vesék létfontosságú szerepére, a leggyakrabban előforduló betegségeire és természetesen ezek megelőzésére is. A békéscsabai Réthy Pál Kórházban ennek érdekében tudományos ülést tartottak, ahol Dr. Baji Sándor osztályvezető főorvostól megtudtuk, hogy vesék megbetegedése legsűrűbben a magas vérnyomás és a cukorbetegség szövődményeként alakul ki.

 

Egyre több fiatalnál diagnosztizálnak magas vérnyomást. A 15 és 18 év közöttiek körében közel 3%-ban fordul elő hipertónia betegsége. Az orvosok szerint fontos, hogy időben diagnosztizálják a betegséget, hiszen hosszú távon komoly szövődményeket okozhat a vesében, az erekben, és a szemben is. 

 

A rutinvizsgálatot összesen három alkalommal kell elvégezni, csak így adhat pontos eredményt a páciensről. Minden esetben kényelmesen kell elhelyezkedni, hogy a szervezetünket semmilyen esetben ne terhelje izommunka. Annak ellenére, hogy a mindennapokban lelkes fogyasztója vagyok a kávénak, szerencsére a kapott eredmény teljesen normális. A doktornő szerint mégis egyre több van, akinél magas vérnyomást diagnosztizálnak.

Egyre több fiatalnál diagnosztizálnak magas vérnyomást, a 15 és 18 év közöttiek körében közel 3%-ban fordul elő a hypertonia betegsége.

Magas vérnyomásról akkor beszélhetünk, ha nyugalmi állapotban, három különböző alkalommal mért vérnyomás értékének átlaga eléri vagy meghaladja a 140/90–es értéket. A fiatalkorú hypertoniával kapcsolatban számos kutatást végeztek a szakemberek, amelynek eredményei megmutatták, hogy milyen tényezők befolyásolják a kialakulását. A mozgásszegény életmód például jelentős mértékben növeli, de a dohányzás, a kávé és az energiaitalok hozzájárulnak a betegséghez. Az orvosok szerint fontos, hogy időben diagnosztizálják, hiszen a magas vérnyomás hosszú távon komoly szövődményeket okozhat a vesében, az erekben, és a szemben is.

Szerkesztő: Tar Hajnalka

Operatőr: Pozojevich Miklós