locsolkodás

A Húsvéttal kapcsolatos magyar népszokások mára már egyre halványodnak, így manapság ezekből már csak a húsvéti sonka, a kolbász és a kölni maradtak fenn, a fiatalok körében pedig a locsolóvers szavalás. Ezzel szemben régebben a lányokat kirángatták az udvarra vagy az utcára és egy vödör hideg vízzel locsolták le. A Balassi táncegyüttes ezt a hagyományt akarja életben tartani.

A locsolkodás eredete három különböző teóriára vezethető vissza. Egyrészt szinte biztos, hogy a locsolás az emberiséggel csaknem egyidős termékenységkultusszal van kapcsolatban, a vízzel való megintés pedig a kereszténységre utal. Eredetének harmadik lehetősége pedig visszavezethető arra a legendára is, amely szerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat.

Magyarország mellett ez a népszokás még ismert Szlovákiában, Csehországban, Ukrajnában és Lengyelországban is.

Immár 18. alkalommal rendezték meg Gyomaendrődön a Nemzetközi Bogártalálkozót.

A három napos program egyik központi helye a Liget Gyógyfürdő és Kemping volt, ahol egész hétvégén láthatóak voltak a különleges autócsodák, azonban a csúcspont a szombat esti felvonulás volt. A négykerekű járgányok ellepték a gyomaendrődi utcákat, hiszen országos szinten ez a legnagyobb esemény, ahová hazánk minden pontjáról érkeztek, de Németországból, Szerbiából és Bulgáriából is voltak visszatérők.

A felvonulás kiemelkedő pontja a locsolkodás volt a bogarasok és a kilátogató nézők között, amelyhez a kellemes nyári időjárás is hozzájárult, így mindenki számára felhőtlen kikapcsolódást jelentett.

Szerkesztő: Kovács Dávid
Operatőr: Incze László