ÁNTSZ

Címkék:

A következő hetekben tetőzhet a nyári allergia-szezon. Békés megyében jelenleg a parlagfű pollenje még elhanyagolható, a többi allergén fűféle-, illetve a gombák spórája alacsony, így egy közepes koncentráció figyelhető meg a levegőben az Országos Környezet Egészségügyi Intézet adatai alapján.

A kórház tetején lévő csapda szerint Békés megyében még nem veszélyes a pollenkoncentráció, de mivel továbbra is ilyen jó idő lesz, fel kell rá készülnünk.

Ez a berendezés 1996 óta látja el az ÁNTSZ-t pontos adatokkal, így előre tudják jelezni a levegőben jelen lévő, allergiás tüneteket okozó pollenkoncentráció mértékét. A felmérések szerint most még nem-, de hamarosan számíthatunk az allergia kellemetlen tüneteire, mely ellen házi praktikákkal is tudunk védekezni.

A pollenkoncentráció szintje még alacsony, nem okoz tüneteket, azonban a déli országrész egyes területein már található néhány virágzó növény. Az előző évek tapasztalatai alapján a parlagfű pollenszórás tetőzése augusztus utolsó két hetében, illetve szeptember első hetében várható.

Közel 100 éve, az I. világháború ideje alatt egy gabonaszállítmánnyal érkezett Európába a parlagfű. Július végén, augusztus elején - a hőmérséklet tartós emelkedésétől és a lehulló csapadéktól függően - a parlagfű virágpora országszerte megjelenik a pollencsapdákban, augusztus második hetétől pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben.

- Itt Békéscsabán is egy pollencsapda van kihelyezve, ami most a kórház tetején üzemel, ami azon az alapon működik, egy szívó rendszer, egy nap alatt annyi levegőt annyi levegőt áramoltat át, annyi levegőt szív be amennyit egy normális ember is normál körülmények között belélegzik. - mondta el Dr. Maráczi Gabriella. A Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály közegészségügyi osztályvezetője

Az Alföld nagy részén harmadfokú riasztást adott ki az elvégzett mérések alapján a parlagfű miatt az Országos Környezetegészségügyi Intézet.

A harmadik fokozatú riasztás azt jelenti, hogy légköbméterenként átlagosan 100 és 199 között mozog a pollenszemek száma. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közleménye szerint közeledünk a 2014-es parlagfűszezon csúcsához, de a csapadékos időjárás miatt a korábbi előrejelzéssel szemben később, szeptember első hetében várható a tetőzés.

Emellett fontos kitérni arra is, hogy a parlagfű mellett az üröm, valamint a libatop- és csalánfélék pollenkoncentrációja is magas a napokban. A kültéri allergén gombák koncentrációja jellemzően közepes, de helyenként az is elérheti a magas szintet.

Szerkesztő: Kovács Dávid

 

A parlagfű pollenjéből még csak néhány szem fordul elő a levegőben, de koncentrációja szombaton már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

A tájékoztatás szerint az Országos Környezet-egészségügyi Intézet előrejelzése alapján a pollenkoncentráció a hétvégén várhatóan emelkedni fog. A kültéri allergén gombák koncentrációja elérheti a magas szintet. Emellett a csalánfélék virágporának mennyisége a közepes-magas tartományban alakul. A pázsitfüvek és az útifű pollenkoncentrációja jellemzően alacsony marad, de helyenként elérheti a tüneteket okozó közepes szintet is – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat az MTI-vel.

Az üröm, a lórom, valamint a libatopfélék és a kenderfélék virágporából szintén előfordulhat egy-egy szem a levegőben – ismertette az ÁNTSZ.

Címkék: