termésátlag

Befejeződtek a nyári aratási munkák Békés megyében. A termésátlagot a szélsőséges időjárás miatt idén nagy különbségek jellemezték.

Az idén nagy különbségek jellemezték a termésátlagot a megyében, az őszi búza hektáronként 3-8 tonna termést hozott. Észak-Békésben a termésátlag 0,5-1 tonnával jobb lett a sokévi átlagnál, ám a minősége gyengébb, mindössze 40-45 százaléka lett étkezési- vagy euro búza. Közép- és Dél-Békésben épp fordított a helyzet, ott a búza körülbelül 70 százaléka étkezési-, 30 százaléka pedig takarmány minőségű lett, a termésátlag viszont elmaradt a tavalyitól. A termés minőségét és mennyiségét a szélsőséges időjárás is nagyban befolyásolta.

A békés megyei gazdák ebben az évben a nyári aratási munkák után nem tudtak nagy nyereséget realizálni.

A kukoricának jót tett a szokatlan időjárás, ennek köszönhetően várhatóan már szeptemberben megkezdődhetnek a betakarítási munkálatok.

Július 29-én hivatalosan véget ért az aratás Békés megyében is. Az idei mutatók nem a legjobbak, kezdetben még bíztak abban, hogy elérhető az országos átlag, de az enyhe, csapadékszegény tél és a rágcsálók okozta kár megtizedelte a termést.

Az aratás befejezésével mindig illik leltárt vonni, főként Békés megyében, ahol szinte minden családot közvetlenül vagy közvetve érint a mezőgazdaság - kezdte az értékelést Dr. Kulcsár László. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke kiemelte, az idei eredményeket olyan körülmények befolyásolták, amelyek kivédhetetlen hátrányt okoztak.

- Rendkívül nagy rágcsálóinvázió indult a megye kultúrájára, de ez sajnos több megyét is jellemezte, amely miatt, nem egy területen teljesen letarolódtak a táblák és ez olyan nem várt károsodás, amely kivédhetetlen volt – fogalmazott Dr. Kulcsár László.

Címkék: