Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

101-es gyalogezred

A 101-es gyalogezred I. világháborút követő hazaérkezésének 101. évfordulója alkalmából tartottak megemlékező ünnepséget a Szabadság téri emlékoszlopnál.

Idén 101 éve annak, hogy véget ért az I. világháború, és hazatért az 1883-ban megalakult békéscsabai 101. Császári és Királyi Gyalogezred. Ezeknek az eseményeknek emléket állítva szervezett ünnepséget a Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred alárendeltségébe tartozó 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj a Szabadság téri emlékműnél. Takács Árpád kormánymegbízott úgy fogalmazott, hogy a helytállás, a hősiesség, az önfeláldozó hazaszeretet és a katonai erények felett hajtunk fejet, amikor a 101-esek életben maradt katonáinak hazatértére emlékezünk.

„Emlékek az I. világháborúból” címmel nyílt kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban. A tárlat során az érdeklődők a 101-es gyalogezred történetéről hallhattak beszámolót, valamint megtekinthették a tábori- és harctéri levelezőlapokból összeállított válogatásanyagot.

Az I. világháború- és az 1883-ban megalakult Békéscsabai 101. Császári és Királyi Gyalogezred emlékeit mutatta be a Békés Megyei Könyvtárban nyílt kiállítás. Az ezred 1914 nyarán vonult a Nagy Háborúba, ahol a katonák - miközben megjárták a szerb, galíciai és olasz frontot is - végig hősiességükről és helytállásukról tettek tanúbizonyságot. A 101-es gyalogezred történetét Szaszák György könyvtáros elevenítette fel.

A könyvtár földszintjén több mint 100 tábori levelező-, és képeslap került a nyilvánosság elé, melyekre a különböző családi- és otthoni gyűjteményekben bukkantak rá.

A békéscsabai 101-es gyalogezred emlékművénél rendeztek ünnepséget augusztus 2-án.  A Békés megyei fiatalokból álló ezred száz évvel ezelőtt indult útnak a háborúba.

A 3000 főből álló csapat 1914. július 28-án Ferenc József osztrákcsászár és magyar király parancsára elindult a harctérre. A 101-es gyalogezred tagjait Békéscsabán képezték ki és innen is indultak a frontra. A csapat Békés megyei fiatalokból állt, akik fúvószenekarukkal folyamatosan jelen voltak a városi ünnepségeken.

- Elindult a békéscsabai gyalogezred az első világháború első bevetésére, a szerbiai frontra. A gyalogezredet a kiegyezés utána a közös hadsereg keretében hozták létre. Egy része annak idején Békéscsabára települt, majd az ezrednek elkészült a század végére a laktanyája és hát a 101-es gyalogezred tulajdonképpen a városnak afféle házi ezredeként szerepelt. 
A katonáinak a jelentős része Békéscsabai lakosokból, fiatalokból került ki, így a háború áldozatai közül is ezer Békéscsabai érintett a háború- mondta el Dr. Jároli József a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke.

Száz évvel ezelőtt ezen a napon indult útnak a 101-es gyalogezred Békéscsabáról. A 3000 főből álló csapat akkor még nem sejtette, hogy hosszú éveken keresztül lesznek távol a családjuktól. Az 1914-es eseményeket mindannyian jól ismerjük a történelemkönyvekből, ám azt kevesen tudják, hogy a Békés megyéből induló katonák miért is voltak különlegesek.

 

1914 nyarán Ferenc József osztrák császár és magyar király parancsára a csapat elindult a harctérre. A 101-es gyalogezred békés megyei fiatalokból állt, akik művelt emberek voltak, sokan például jártasak voltak a zenében is. Egy régi könyv nem csupán megőrizte a nevüket, de megörökítette a történetüket is. A kötet elején rögtön feltűnik egy név: vitéz Csonka István tartalékos törzsőrmester, aki túlélte a háborút. A néhai katona emlékeit Hankó József, helytörténeti szakértő őrzi.