árvízvédelem

Lakossági fórumot tartottak Gyomaendrődön egy árvízvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű projektről, mely Gyomaendrőd és Mezőtúr térségében valósul meg.

Már több mint 10 éve, 2006 áprilisában történt, hogy egy hatalmas árvíz fenyegette a Hármas- Körös környéki településeket. Akkor, a vízállási rekordokkal tetőző árhullámot csak a katonaság és a lakosság közreműködésével, közös, megfeszített védekezéssel sikerült elhárítani. A mostani fejlesztés célja, hogy ez a helyzet ne forduljon elő még egyszer.

A gát menti utakat teljesen felújítják, illetve a régi- és szinte lakhatatlan gátőrházat teljesen lebontják és újat építenek helyette. Annak érdekében, hogy a lakosság megfelelően tájékozódhasson az építkezésekkel járó esetleges nehézségekről, lakossági fórumot szervezetek a helyi polgármesteri hivatalban.

Minden idők legnagyobb árvízvédelmi beruházása zajlik jelenleg a Körösök vidékén. A korszerűsítés részeként átépítik a Mályvádi és Kisdelta megnyitási helyeket, felújítják a hozzájuk tartozó kiszolgáló épületeket és utakat, valamint megemelik a töltéskoronákat is a hatékony árvízi védekezéshez.

 

A térség árvízvédelmi védekezésében meghatározó szerepet játszik az átjáró közelében lévő Mályvádi szükségtározó megnyitási helye. A fejlesztés egyik részeként a korábban itt robbantásos technikával működő műtárgyat építik át.

- Tulajdonképpen mindkét fejlesztés ugyanazt a célt szolgálja, hiszen ama már elavult és lassú megoldás helyett korszerű szegmenstáblák és elzárással működtethető vízbeeresztő műtárgyakat építünk – emelte ki Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója.