koszorúzás

Koszorúzást tartott a Nagy Imre Társaság Békéscsabai Szervezete a Nagy Imre téren. Az eseményt, a volt miniszterelnök és társai kivégzésének 61., valamint újratemetésük 30. évfordulója alkalmából rendezték.

A Nagy Imre társaság Békéscsabai Szervezete minden évben megemlékezést tart a Nagy Imre téren található szobornál.

A koszorúzás előtt beszédet mondott Herczeg Tamás, országgyűlési képviselő, valamint felléptek a Kazinczy Ferenc Általános Iskola tanulói.

A koszorúzással egybekötött megemlékezést, Nagy Imre és társai kivégzésének 61., valamint újratemetésük 30. évfordulója alkalmából rendezték. Arról, hogy miért fontos emlékeznünk a volt miniszterelnökre, Nagy Sándor, a Nagy Imre Társaság elnöke beszélt a Csaba Tv-nek.

A műsort követően a résztvevők elhelyezték koszorúikat, valamint az emlékezés virágait, majd egy-egy mécses meggyújtásával zárták a rendezvényt.

Az eseményt, a volt miniszterelnök és társai kivégzésének 59.-, valamint újratemetésük 28. évfordulója alkalmából rendezték.

Munkácsy Mihály születésének 173. évfordulója alkalmából megkoszorúzták a festőművész szobrát Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeum kertjében.

Munkácsy Mihály 1844. február 20-án született. Szüleit korán elvesztette, majd ezt követően Békéscsabára került anyai nagybátyjához, Reök Istvánhoz. Itt asztalos inasként dolgozott, és itt ismerkedett meg a festészet szépségeivel is.

- Ezer szálal, kötődik Békéscsabához, hisz itt a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum előtt állunk, ahol rengeteg relikvia, festménye található Munkácsy Mihálynak. Ezelőtt 3 évvel volt a 170. évfordulója, a születésének a 170. évfordulója, akkor a város egy nagyszabású rendezvény sorozatot szervezett egész éven keresztül. Az-az év az Munkácsyról szólt. Nagy kiállítások, nagy rendezvények, festők kint a téren festettek, tehát akkor találtuk ki, hogy legyen a város tortája a Munkácsy torta, amit azóta tovább vittünk és minden évben augusztus 20-án kínálgatjuk az új Munkácsy tortát a város lakóinak. – mondta el Kiss Tibor, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere

Szarvas város betelepítésének 292. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepséget. Az eseményen megtekinthették a megújult belvárost és kiosztották a város rangos kitüntetéseit is. 

292 évvel ezelőtt a törökök kivonulását követően telepedtek le a szarvasiak jelenlegi lakhelyükre. Báró Harruckern János György hívta őket a településre, ezután itt próbálták meg kialakítani életüket és helyt állni a mindennapokban. Többségében szlovák és tót nyelvjárású népek érkeztek a Körös partjára. Ennek az alkalomnak a tiszteletére gyűltek össze Szarvas Fő terén a megemlékezők.