Wenckheim-kastély

Ha Szabadkígyósról van szó, akkor sokaknak az impozáns kastély jut eszébe, a nyári időszakban pedig a Kígyósi Kastélyjátékok is. A Wenckheim-kastélyban és a parkban megrendezett eseményen a kiállítások mellett koncertek és gyermekprogramok is várták a kilátogatókat.

Korhű környezetben és gyönyörű műalkotások között találták magukat azok az érdeklődők, akik kilátogattak Szabadkígyósra, a Wenckheim-kastélyba. Tizenhét éve rendezik meg a Kígyósi Kastélyjátékokat, melynek fő célja kezdetektől fogva az volt, hogy felhívja az emberek a figyelmét erre az építészeti értékre. A kastélyjátékok alkalmával számos érdekes program is várta az érdeklődőket.

A rendezvényen részt vett Várkonyi János festőművész is. Időutazás című kiállításának képei emlékeket sugároznak a művész életéből.

A kastélynap minden évben nagy élményt jelent a kilátogatóknak. A szervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy ne csak a felnőttek, hanem a gyerekek is olyan programokon vehessenek részt, amitől emlékezetes marad ez a hétvége is.

Az Ybl-év alkalmából az ország egyik legszebb kastélyával bővült a szarvasi Mini Magyarország makettpark. Hazánk épített örökségét bemutató szabadtéri kiállításán a szabadkígyósi Wenckheim-kastély kicsinyített mását avatták fel.

Alig két hónap alatt rohamtempóban készült el az új elem, melyen húszan dolgoztak. Hasonlóan az eddigi makettekhez, olyan technikával készült a mini kastély, amely mind a forróságot, a hideget és még az UV-sugárzást is méltósággal elviseli.

- Számunkra Békés megyeiek számára külön értékes lesz a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, hiszen a mi makettünk. Békés megyéből eddig a Gyulai Vár jelent meg és terveik szerint békéscsabai, valamin más Békés megyei makettek is megjelennek. Most a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt jelenítettük meg – hangsúlyozta Bukovinszky Béla, a makettpark vezetője.