meseház

17.alkalommal rendezték meg Békéscsabán a Meseházban a Tréfás Mesemondón versenyt, amelyen idén is több iskolás gyermek mérte össze tudását.

Az idei tréfás mesemondó versenyen az érdeklődők ismét változatos történeteket hallhattak, így minden bizonnyal az elkövetkezendő években is élvezhetjük majd a gyerekek előadásait. A nagy hagyományra visszatekintő városi megmérettetésen alsó tagozatos diákok mutathatták meg tudásukat a zsűrinek és versenytársaiknak.

Amíg a zsűri félrevonult, addig átrendezték a szobát kézműves-műhellyé, a kis versenyzők pedig elmondták stábunknak hogyan is  készültek fel a versenyre.

Az program egyik kedves különlegessége az volt, hogy a szervezők idén nem hirdettek helyezéseket, mindenki egy oklevéllel és egy doboz csokival térhetett haza.

Ismét jazztől volt hangos a Meseház Békéscsabán. A minden hónapban megrendezett jazz-csütörtökön most nagybőgő duó estet tartott Pengő Csaba és Bögöthy Ádám.

Nagybőgőktől volt hangos elmúlt csütörtökön a békéscsabai Meseház, ahol Pengő Csaba és Bögöthy Ádám nagybőgő duó estjét hallhatták az érdeklődők. Állításuk szerint a megfelelő hozzáállás és csapatmunka elengedhetetlen kulcsa a sikeres együttműködéshez és a hibátlan zenei összhanghoz, és arról hogyan találtak egymásra, Bögöthy Ádám beszélt stábunknak.

A JAZZ, mint zenei műfaj Amerikából származik az 1920-as években vált nemzetközileg ismert irányzattá mely egy bizonyos réteghez szól, ezáltal kevesen értik meg a valós mondanivalóját, de a népszerűsége ennek ellenére a mai napig töretlen.

Az esten felcsendültek a duó saját darabjaiból és néhány ismert jazz alap is elhangzott szólóbőgő és bőgőduó átiratban.

Hatalmas érdeklődés övezte a Meseház legutóbbi országos rajzversenyét Békéscsabán, melynek témája ezúttal a család volt. A pályamunkákat illetően különösebb kikötés nem volt, az alkotások sokszínűségének csupán a gyerekek fantáziája szabhatott határt.

Még a tavalyi év során hirdetett országos rajzpályázatot a békéscsabai Meseház „Az én családom” címmel. A versenyre jelentős volt az érdeklődés, hiszen több mint 1100 nevezés érkezett a szervezőkhöz.

Az alkotások értékelése során a fő hívószó a család mágiája volt, a szervezők ennek tükrében választották ki a negyven díjazott munkát. Különösebb kikötés nem volt, csak a papírméretre vonatkozóan, az elkészítési technikát már szabadon választhatták meg a gyerekek.

Az eredményhirdetés és az elismerések kiosztása a Meseház udvarán zajlott, a díjazott alkotók oklevelet kaptak és tárgyjutalomban részesültek. A rajzokból nyílt tárlatot és a többi, albumba rendezett pályamunkát május 4-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Meseházban.

 

A 2018-as esztendő meghatározó év a Meseház életében, hiszen pontosan 30 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Békéscsaba lakossága előtt. Ez idő alatt számos kiállítással, koncerttel, táborral és különféle programokkal várták és várják továbbra is az érdeklődőket.

1988-ban megvalósult Békéscsabán Schéner Mihály álma: a Meseház. A gyermekek kreativitásának otthona, több szempontból is egyedülálló kulturális, művelődési kezdeményezés, ahol helyet kapnak kiállítások, kézműves műhely, gyermek- és felnőtt előadások is. Veres Krisztina, az intézmény igazgatója az elmúlt 30 év fontosabb állomásairól mesélt stábunknak.

Gyermekprogramokkal, zenés előadásokkal és koncertekkel népszerűsítették a jazz zenét a Meseházban Békéscsabán. Az első Jazz Piknik kicsiknek és nagyoknak egyaránt jó szórakozást nyújtott.

Első alkalommal rendezték meg a Jazz Pikniket Békéscsabán. Az egész napos programsorozat minden korosztály számára remek szórakozást kínált. Délelőtt a legkisebbeknek Mihályi Réka énekelt, aki magával hozta Masnit és Pocót is. A jazzdalok nemcsak az apróságok szórakoztatására és tanítására szolgáltak, a felnőtteknek is maradandó élményt jelentettek.

Később családi játszóházzal és hangszersimogatóval folytatódott a program. Itt Kepenyes Pál mutatta be a gyerekeknek a hangszerek nagy családját. A délután folyamán kiállításokat is megcsodálhattak az érdeklődők: a Jazz-fotó kiállítást, amely a Meseház Jazz Klubjának 15 éves történetét mutatta be, illetve a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent Györgyi Albert Szakgimnázium művészeti tagozatának munkáiból készült összeállítást és divatbemutatót is megtekinthették a nézők a Tóth Sándor Quartett zenei közreműködésével.

Mátyás király-emlékévhez csatlakozva szervezte meg a Meseház az Igazságos Mátyás király elnevezésű lovagi tábort. A gyerekek táncot tanulnak, kézműveskednek, és Mátyás korabeli játékokat játszanak.

Ebben az évben ünnepeljük a Mátyás király-emlékévet. Az országos programokhoz csatlakozva szervezte meg Békéscsabán a Meseház az Igazságos Mátyás király elnevezésű lovagi tábort. A gyerekek Mátyás korabeli játékokat játszanak, táncolnak és kézműveskednek is.

A számos társasjáték és kézműves feladatok mellett szívesen játszanak a gyerekek az általuk készített kardokkal, pajzsokkal, mindezt jelmezekben. A tábor legfőbb célja, a szórakozáson kívül, hogy bemutassa a gyerekeknek a Mátyás korabeli világot játékos formában.

A Meseház évről-évre egyre népszerűbb táborokat szervez a gyerekek számára. A fiatalok nagyon jól érzik magukat itt, így nem csoda, hogy többen évek óta ezt a tábort választják.

A Békéscsabai Meseház már közel harminc éve várja a családokat és a gyerekeket kiállításokkal, koncertekkel, táborokkal és különféle remek programokkal. Így az intézmény életében a 2017-es esztendő is remek eredményeket hozott.

Az intézmény minden betervezett programot meg tudott valósítani és mindegyik rendezvénynek nagy sikere volt a látogatók körében. Emellett a Meseház klubjai, szakkörei is sikeres évet zártak, különböző pályázatokon, versenyeken remek eredményeket értek el. A Forgórózsa Kézimunka alkotócsoport például országos pályázatokra adott be sikeres alkotásokat, valamint a Meseházba betérőket számos, különleges programmal is várták.

A 2018-as esztendő meghatározó év lesz a Meseház életében, hiszen pontosan 30 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Békéscsaba lakossága előtt. Ebből az alkalomból egy egész éves programsorozatot szerveznek majd.

Szlovák karácsonyt tartottak Békéscsabán, a Meseházban. A program során megtudhattuk, hogy napjainkban milyen szlovák hagyományok élnek az ünneppel kapcsolatban, illetve hogy annak idején milyen karácsonyi ételeket főztek. 

Kovács Emília már ötven éve jár a Meseházba. Az ott tartott szlovák karácsony alkalmával mesélt stábunknak a hagyományokról, arról, hogy náluk régen hogyan telt ez a szép ünnep. Elmondta, hogy a szülei mindig felöltöztek régi szép ruhákba; bő szoknyájuk és fekete kötőjük volt. A bátyja beöltözött angyalnak és úgy hozta be a házba a karácsonyfát.

Karácsony előtt disznót vágtak, pálinkát főztek, bort ittak és különféle süteményeket is készítettek. Sok diót, almát, mákot és mogyorót ettek és persze maguk készítették el a fára szánt szaloncukrokat.

Kovácsné Emília egy karácsonyi, Békés megyei népköltést is előadott, ezzel kívánva Békés Boldog Karácsonyi Ünnepeket a Csaba Tv nézőinek.

16. alkalommal rendezték meg a Tréfás Mesemondó Versenyt Békéscsabán, a Meseházban. Ez alkalommal 18 alsós diák mérte össze a tudását mesemondásban.

A nagy hagyományokra visszatekintő városi megmérettetésen alsó tagozatos diákok mutathatták meg tudásukat a zsűrinek és versenytársaiknak. Tavaly óta már nemcsak népmesével és klasszikusokkal indulhattak a 3. és 4. osztályos gyermekek, hanem akár modern, kortárs történetet is elmondhattak a versenyzők.

Voltak résztvevők, akik már évek óta járnak ilyen versenyekre és voltak olyanok is, akik elsősként ezzel a versennyel kezdtek el ismerkedni a mesemondással. Bobály Vendel már évek óta résztvevő a versenyen, ami meg is látszott a produkcióján, hiszen kiválóan teljesített.

Az idei mesemondó versenyen az érdeklődők ismét változatos és tréfás meséket hallhattak a gyerekektől, így minden bizonnyal az elkövetkezendő években is élvezhetjük majd a gyerekek tréfás előadásait.

A könyv a tavaly februárban Schéner Mihály képzőművész alkotásaiból készült kiállítás anyagát tartalmazza. Schéner Ildikó nagyapjának idézetei színesítik a könyvet, melyek kapcsolódnak az abban szereplő műtárgyakhoz és azok elkészítési folyamatához, valamint magyarázattal is szolgálnak az érdeklődők számára.

A szerzők azokra a kisplasztikákra koncentráltak, melyek első pillanatra játéknak tűnnek, de nem egészen játéktárgyak. Schéner Mihály képzőművész életműnek alapvetően ez a szelete, ami mindenféle anyagból, fából, fémből, kerámiából és az ezekhez

kapcsolódó gondolatokból is megmutatkozik, hiányzott az elmúlt években a művészről szóló közbeszédből. A szerzők ezt szerették volna egy kicsit visszahozni.

A bemutató hangulatáról Horányi Sándor és Tóth Sándor gondoskodott, akik jazz-improvizációkat adtak elő Schéner Mihály műveire.

Oldalak