Inkubátorban felejtett csecsemő

Egy újszülött kislányt hagytak a békéscsabai kórház babamentő inkubátorában. Megtalálásának napja a Fruzsina naphoz volt közel, ezért a gyermekosztály dolgozói Réthy Fruzsinának keresztelték el.

A kórház nevének megfelelően a kislány a Réthy vezetéknevet kapta, s mivel megtalálásának napja Fruzsina napjához volt közel, a gyermekosztály dolgozói Réthy Fruzsinának keresztelték el a kisgyermeket. 2006 óta ő a kilencedik újszülött, akit a kórház inkubátora révén sikerült biztonságba helyezni.

A riasztó hangjára elsőként az intézmény portása figyelt fel, ebből tudta, hogy valaki újszülöttet hagyott az inkubátorban. A portás ezután értesítette a gyermekosztály munkatársait, akik azonnal biztonságba helyezték a 2900 grammal és 49 centiméterrel született kislányt.

2005 tavaszán az Egészségügyi Minisztérium programot hirdetett úgynevezett babamentő inkubátorok kihelyezésére az egészségügyi szolgáltatóknál. 2005 őszén Békéscsabán is üzembe helyezték az életmentő inkubátort a Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet Gyulai út-Dobozi út sarkánál lévő bejáratnál, ahova anonim, azaz a kilétet nem felfedő módon lehet újszülöttet elhelyezni. A jelenlegi jogszabályi rendelkezések alapján lehetőség van arra, hogy a gyermekét nem vállaló szülő a babamentő inkubátorban büntetlenül helyezze el újszülött gyermekét. A Babamentő Programot azért szervezték meg, hogy megelőzzék a mindenkit megrendítő csecsemőgyilkosságokat.

GallériaVideó

Új hozzászólás