Közös örökségünk

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében 5. alkalommal rendezték meg a Magyar-Román határmenti konferenciát, Közös örökségünk címmel a Munkácsy Mihály Múzeumban.

Az utóbbi évtizedekben a Békés megyei múzeumi szervezet számára egyre fontosabbá vált a romániai intézményekkel, elsősorban az aradi és a nagyváradi múzeumokkal való együttműködés. Ezért mind a három település régészei közös ásatásokon vettek részt, a néprajzkutatók pedig több térségben végeztek adatgyűjtést, mellyel a nemzetiségek együttélésének vizsgálatát célozták meg.

Emiatt döntöttek úgy, hogy a kutatások eredményeit bemutatják egymásnak és az érdeklődőknek. Így 2013-ban meg is rendezték az első Magyar-Román határmenti konferenciát. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata nagyon örült annak, hogy a múzeum több határon túli múzeummal végez közös kutatásokat.

A konferencián olyan előadásokat hallhattak az érdeklődők, mint például a NASKA-vonalak, vagy éppen arról, hogy milyen adatok kerültek elő a váradi középkori székesegyház építéstörténetéből és alaprajzáról.

A tervek szerint jövőre várhatóan etnológiai és néprajzi témák lesznek a középpontban.

GallériaVideó

Új hozzászólás