Must és Lángos

XVI. alkalommal rendezték meg Békéscsabán a Meseház udvarában a Szüreti Mulatságot. Ez alkalomból évente egyszer begyújtják a ház búbos kemencéjét, hogy megsüssék a hagyományos recept alapján készülő kemencés lángost.

 

A lángos készítésen kívül, a Szüreti Mulatságon résztvevők a szőlő szemezgetése után egy présgép segítségével mustot is préselhettek. A gyerekek a számos program mellett belekóstolhattak a csuhébaba készítésének rejtelmeibe is. Veres Krisztinától, a Meseház vezetőjétől megtudtuk, hogy folyamatosan színesítik programjaikat.

 

Veres Krisztina

vezető

Meseház

 

„Évről-évre más tevékenységet találunk ki, tulajdonképpen ezekben egy a közös, hogy a népi hagyományokhoz kötődnek, tehát a népi kézműves technikákkal dolgozunk. Ebben az évben ajtódíszt készítettünk, gyöngyfűzés volt és még festettek a gyerekek.”

 

A már hagyománnyá vált rendezvény 16 évvel ezelőtt indult egy hirtelen ötlettől vezérelve, mely évről-évre megőrzi hagyománytisztelő jellegét.

 

Veres Krisztina

vezető

Meseház

 

„16 évvel ezelőtt Köles Pistával vakargattuk a fejünket itt a meseház udvarán, hogy itt az ősz és mivel lehetne úgymond feltuningolni. Abszolút kézenfekvő ötletként jutott az eszünkbe fej-fej mellett, hogy szüreti mulatság, akkor az legyen mustpréselés, illetve hogyha már itt van ez a búbos kemence a Meseházban és van rá lehetőség, hogy használjuk, akkor igenis használjuk, és azóta is minden évben be szoktuk fűteni a Meseház búbos kemencéjét és kemencés lángost sütünk benne. Ezek a fő alappillérei a szüreti mulatságnak, a must és a lángos.”

 

A gyerekek is élvezték a változatos programokat és szívesen kipróbálták a hagyományos, népi kézműves foglalkozásokat, játékokat és természetesen szerették a tradicionális ízeket is.

 

„- Mit csináltatok most itt délután?

- Jó volt a kézművesedés, meg gólyalábaztam is, az is nagyon jó volt, meg most ez is nagyon jó.

- Itt a Meseházban mindig történik valami, mit szeretsz itt a legjobban?

- Ha mesélnek, azt is szeretem hallgatni.”

 

A Meseház Szüreti Mulatságán ebben az évben is mindenki megtalálta a hozzá illő elfoglaltságot nemtől és kortól függetlenül.

GallériaVideó

Új hozzászólás