Ruva Farkas Pál

A Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett író-költő, Ruva Farkas Pál Békés megyei körútjának első állomásán, Medgyesegyházán mutatta be új könyveit, valamint a festményeiből nyílt kiállítást is megtekinthették az érdeklődők.

 

Ruva Farkas Pál a Békés megyei Újkígyóson született 1952-ben. Gyermekkorában itt élt, de az Általános iskola nyolcadik osztályát már Medgyesegyházán végezte. Festői pályára soha nem készült. Két éve egy súlyos betegség hatására - melyből felgyógyult - kezdett el alkotni. Úgy érzi, egy motivációt kapott akkor, hogy fessen le mindent, ami éppen foglalkoztatja.

 

Ruva Farkas Pál

Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett író-költő

 

„Úgy jött, mint a többi, az írás és a többi olyan dolog, amit az ember nem tud megtervezni én szerintem.  De úgy isteni adottság, sugallat talán. Talán akkor fogalmazok jól, ha azt mondom, hogy ez egy ilyen sugallatszerű.”

 

Festményei az élete fontos pillanatait ábrázolja. Mindig olyan momentumokat jelenít meg, ami megfogja őt, vagy számára fontos történeteket fest meg - ilyen volt például a roma holokauszt is.

 

Ruva Farkas Pál

Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett író-költő

 

„Ott gyerek voltam, glottgatyás, színes trikóban fogom a bátyám kezét, amikor ott a mi holokausztunk lezajlik 1960 nyarán, egy holdvilágos estén.”

 

A festő már kora ifjúságban is egy irodalmi érdeklődésű fiatalember volt. Első publikációi, versei napilapokban és folyóiratokban jelentek meg, melyek a származásáról, múltjáról szóltak. Költészetében a fájdalom, a mellőzöttség és az ez ellen való lázadás, a cigány lét minden küzdelme, öröme benne van.

 

Ruva Farkas Pál

Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett író-költő

 

„Soha nem találok ki történeteket. Nincs rá időm és módom, mert a mi múltunk, a cigányságnak a múltja olyan mérhetetlenül nagy, hogyha még 100 évig élnék az is kevés lenne, talán a tizedét, nem vagyok nagyképű, ha azt mondom.”

 

Aki esetleg erről az író-olvasó találkozóról lemaradt volna, az Ruva Farkas Pál Békés megyei körútjának utolsó állomásán mindezt bepótolhatja szeptember 14-én, Eleken, 17 órától. 

GallériaVideó

Új hozzászólás