XX. Szilvanapok

Szeptember 8-a és 10-e között rendezték meg a XX. Szilvanapokat Szarvason. A rendezvény középpontjában természetesen az igazi hungarikummá érett szarvasi szilva és az ezzel kapcsolatos ételek és italok voltak, melyek elsősorban a környékbeli őstermelőkhöz köthetőek.

 

Szarvas városának legnagyobb gasztronómiai eseménye a Szilvanapok, melyet idén már 20. alkalommal rendeztek meg. A város polgármesterének szavaival élve: "Az alföldi ember szereti a finomat, a jót és az egészségeset, aki pedig ellátogatott, mind a hármat megtalálta a rendezvényen."

 

Babák Mihály

polgármester

Szarvas Város

 

„20. éve rendezzük meg a Szilvanapokat, a szilvához sok minden kötődik, nagyon fontos tápláléka az itteni tótoknak Békés megyében közkedvelt, nem csak ételként, italként és még a sör ízesítőjeként is nagyon közkedvelt. Hogy mit jelent, egy szép napot! Olyan szép napot, mint ma van, napfényes, szeretnek a szarvasiak szórakozni, szeretnek jókat enni, szilvás gombócot és sok egyéb mást.”

 

A legfontosabb természetesen az volt, hogy mindenki jól érezze magát és kikapcsolódjon ezen a napon. A rengeteg szilva láttán aligha tudott bárki is ellenállni annak, hogy megkóstoljon egy-egy tradicionális ételt, a város vezetősége pedig egy tál kóstolóval szolgált az arra sétálóknak.

 

Tímár András

mesterszakács

 

„Ezek az alapanyagok ugye elsősorban itt a környékbeli településekről lévő illetve, ami ide köthető a szarvasi pulyka, pulykamell, pulykacomb, kacsamell, liba, azon kívül sertés tarja, sertés karaj, sertés szűzérme és most elsősorban, első alkalommal készítünk a szarvasi afrikai harcsából is készül szilvás ételt.”

 

„Ebből a fokhagymás sertés karajból, aszalt szilvával több, mint 80 tálat osztottak ki, amit mind elfogyasztottak és nem is csodálom, mert álmomba sem gondoltam volna, legalább is magamtól nem jöttem volna rá, hogy mondjuk disznóhúst aszalt szilvával párosítsak, de nagyon finom és összeállnak az ízek.”

 

Nem maradhatott el a szilvával párosított ételek mellett a szilvalekvár sem, amit szintén helyi termelők kínáltak az eseményen.

 

Bodnár István

őstermelő

 

„Szilvanapos termékeink nálunk a lekvár, az aszalvány, illetve cibere, esetleg még szilva borecet, az már sajnos elfogyott, abból nincs és ezek a fő termékeink. Egyébként még szoktunk csinálni az aszalt szilvából, a mi aszalványunkból, ami szilvákból, barackból, egy kis mazsolával, egy gyakorlatilag ennek karácsonyi kenyér volt a neve, ezt mi most átneveztük szilvakenyérnek, mert több benne az aszalt szilva, ez egy nagyon finom édesség, egy csemege, mogyoróval, dióval összesütve.”

 

A lekvár elkészítése teljesen hagyományos módon történik, kézi lupkálással, magozással és utána egy 8-10 órás főzéssel. A lekvár akkor készül el, amikor eléri a megfelelő sűrűséget és úgymond "nem esik ki a kanálból". Aki valamilyen oknál fogva lemaradt az eseményről és szeretné megtudni, hogy milyen íze is van a szarvasi szilvának, az legkésőbb egy év múlva ezt megtudhatja a 21. Szarvasi Szilvanapokon.

GallériaVideó

Új hozzászólás