Megmenteni az értékeket

Várhatóan októberben fejeződik be Gyula egyik legfontosabb műemlékének, a gyulai várral egyidős Ferenczes templom és rendház maradványainak műemléki rekonstrukciója. 

 

Az ország egykori egyik legjelentősebb Ferenczes rendházát szeretnék minél előbb rekonstruálni az érdeklődők számára Gyulán. Az épület az 1420-as években épülhetett, ekkor V. Márton Pál pápa adott engedélyt a gyulai Ferenczes templom és rendház megépítésére, ami egészen a török időkig létezett. A 13. század elején 23-an éltek ebben a rendházban, ami abban az időben a Ferenczesek körében egy nagyon jelentős kolóniának számított.

 

Liska András

régész, szakmai vezető

Erkel Ferenc Múzeum

 

„Az épület különös jelentőségét az adja, hogy Mátyás király unokája Corvin Erzsébet, illetve Mátyás király házasságán kívül született gyermeke, Corvin János felesége, Frangepán Beatrix is ezek falak között helyezték nyugalomra. 1508-ban húnyt el Corvin Erzsébet, egy évvel később 1509-ben pedig Frangepán Beatrix is elhúnyt és mindkettőjüket a Ferenczes templom szentélyében helyezték el.”

 

Maga az épület egy kifejezetten nagy méretű templom volt, egy 36 m hajóhosszúságú gótikus stílusú épületről van szó. Az épület az akkori Gyula városának a középpontjában helyezkedett el, ma ez a terület már nem a belvároshoz tartozik.  

 

Kónya István

alpolgármester

Gyula Város

 

„Nagyon fontos lépés ez értünk, hiszen a kulturális örökségünk védelme érdekében a Ferenczes romkert megújul, mindenféleképpen szeretnénk bemutatni a múlt történelmi értékeit, azt a közel 600 éves épületnek a még meglévő maradványait, magát a szentélyt és a környezetét, amely meghatározó volt korábban, mint épület és Gyula város életében és azt gondolom, hogy egész megyei szinten gondolkodva az akkori és mostani Békés megye területét illetően, hiszen azt nem szabad elfelejteni, hogy ez valamikor a katolikusoknak volt az egyik legfontosabb épületük.”

 

Az 1930-as években zajlott, korábbi régészeti feltárások során sikerült megtalálni két olyat sírboltot, sírkamrát, melyek jó eséllyel azonosíthatók Corvin Erzsébet és Frangepán Beatrix sírhelyeként. Ennek a két sírkamrának a hitelesítő feltárása zajlik most a műemlék helyreállításához kapcsolódóan.

GallériaVideó

Új hozzászólás