Új Könyvtár épület Gyomaendrődön

Támogatók és a lelkes helyi olvasóközönség előtt adták át a Határ Győző Városi Könyvtár új épületét Gyomaendrődön. Az ünnepélyes átadó után így most már mind a gyomai, mind pedig az endrődi városrészben működik könyvtár.

 

A városban korábban is két könyvtár működött, ám ezeket később összevonták, mely döntés a látogatottság visszaesését okozta. A városi könyvtár új épületének átadóján Závogyán Magdolna, kultúráért felelős helyettes államtitkár elmondta, példaértékű az az összefogás, ami lehetővé tette, hogy a probléma felismerése után ismét mindkét városrész lakói számára elérhető legyen a könyvtár.

 

Závogyán Magdolna

kultúráért felelős helyettes államtitkár

Emberi Erőforrások Minisztériuma

 

„Nagy öröm számomra az, hogy azt is felismerte a két vezető, a két vezetés – az önkormányzat és a könyvtárnak a vezetése, hogy önmagában ha Gyomaendrődön a központba helyezi a könyvtár központi épületét, akkor kell gondoskodni az endrődi ellátásról is. Azért ez nem kis lépés és ezt azt gondolom, hogy mi, akik a kulturális alapellátás szemléletében gondolkodunk, hogy minden kis településre jussanak el a kulturális szolgáltatások, ezt a szellemiséget tudta itt vinni mind a szakmai, mind a politikai vezetés is.”

 

Az új könyvtárépület megtekintése után, Dankó Béla országgyűlési képviselő is a helyi összefogást, illetve azokat a törekvéseket hangsúlyozta, amelyek lehetővé tették, hogy a kultúra közelebb kerülhessen a városban élőkhöz.

 

Dankó Béla

országgyűlési képviselő

 

„Polgármester úrral, a képviselő testülettel beszélgettünk erről, egyeztettünk és ők is egyetértettek abban, hogy ezt meg kell valósítani és partnerek is voltak benne hála Istennek, hiszen az önkormányzat az élére állt ennek és nagyon szép épületben, felújított épületben működhet most már az endrődi fiókkönyvtár is és a mai átadáson látjuk, hogy egy nagyon szép felújított épületben, Gyoma főterén működik a központi könyvtárépület, a gyomaendrődi könyvtári épület.”

 

Abban, hogy a könyvtár új épülete gyorsan a helyiek rendelkezésére állhat, nagy szerepe volt Dinyáné Bánfi Ibolyának, a gyomaendrődi Határ Győző Városi Könyvtár intézményvezetőjének, aki az átadó után már az új intézményt mutatta be az első látogatóknak.

 

Dinyáné Bánfi Ibolya

intézményvezető

Határ Győző Városi Könyvtár

 

„Ide került ugye a törzsanyaga a könyvtárnak, ebbe a könyvtárba és hát itt kerültek elhelyezésre. Itt a leglényegesebb volt az átalakítás során az, hogy a tereket összenyitottuk, tehát, hogy kialakuljon ez az olvasói tér, ami alkalmas arra, hogy rendezvényeket tartsunk benne, ez nagyon fontos feladata a könyvtárnak. Illetve alkalmas arra is, hogy esetleges tanulási célra is használható legyen.”

 

A kulcsok ünnepélyes átadása, illetve a szalagátvágás után hivatalosan is megnyitotta kapuit a városi könyvtár új épülete, amely ahogy a helyi vezetők, illetve a könyvtár dolgozói is remélik, a közösségi élet fontos színtere lesz a jövőben. 

GallériaVideó

Új hozzászólás