Húsvét

A húsvéti ünnepkört mindenki a maga módján, hagyományainak megfelelően ünnepli. Ez az ünnep Jézus Krisztus halálának és föltámadásának az ünnepe, melyről különböző istentiszteletekkel emlékeznek meg.

Az evangélikus keresztények minden évben összegyűlnek az ünnep tiszteletére. A hagyományokhoz híven idén is tartottak hajnali istentiszteletet, ekkor már hajnali 5 órakor elkezdődik a húsvéti istentiszteletet és a napfelkelte után már a húsvéti fényben lépnek ki a hívek a templomból.

- A kereszténységnek az első ünnepe a húsvét és a legnagyobb ünnep. Mert igazság szerint innentől kezdve látjuk azt, hogy Jézuskrisztus valóban az isten fia volt. Nagypénteken ugye az ő kereszthalálára emlékezünk és húsvét reggelén pedig az ő feltámadására. Ez az ünnep a legelső az ünnepek között. Már az első egyházak gyülekezetek is ezt ünnepelték meg. Jézust feltámadása és kereszthalála az ő értünk hozott áldozata az emberi életnek új tárlatot nyit. – mondta el Péterné Benedek Ágnes evangélikus lelkész

A Református Egyházközségben virágvasárnap a gyerekeknek családi délutánt tartottak, minden este 6 órától pedig bűnbánati istentiszteleteket rendeznek. Nagypénteken minden évben passióolvasással emlékeznek meg az ünnepre. A hagyományoknak megfelelően húsvét első- és második napján úrvacsorás istentiszteletet is tartanak.

- Az üzenet valahol mindig állandó, hiszen egyrészt az a fajta alázat és szelídség, amivel Jézus végigment a szenvedés útján és oda engedte, oda adta magát a mi bűneinkért és feltámadásával pedig isten, mint egy pecsétet tett erre, hogy ezt az áldozatot elfogadta. Tehát az üzenet az mindig állandó csak a hangsúlyok másutt vannak. Ugye évről évre és azt gondolom, hogy ebben a mostani húsvéti ünnepkörben nekem, mint keresztény ember számára nagyon hangsúlyos az, amikor Jézus imádkozik azokért, akik őt keresztre feszítik. – hangsúlyozta Marti Miklós lelkipásztor

A Katolikus egyház legnagyobb ünnepe a Húsvét, Jézus Krisztus halálának és föltámadásának az ünnepe. Erre a napra zenés, hangos, táncos mulattságra hívni egy keresztény embert nagy tapintatlanságnak számít.

- Ebben a hitben élünk mi és ezért oly nagy öröm számunkra, hogy a húsvét minta pünkösd és ez nem egy egyszeri alkalom, hanem ez folyamatos. Nálunk a szentmisén ugye ezt ünnepeljük, Krisztus feltámadására emlékezünk és mindennapi életünkben is imáinkkal kérjük a szentlelket, hogy vezessen és tisztítson, erősítsen meg bennünket. – emelte ki Szigeti Antal, a Szent Antal Római Katolikus Társszékesegyház plébánosa

A húsvéti szertartásokhoz kapcsolódik még az ételek, italok valamint az állatok megszentelése is. Ezt az eseményt már csak az idősebbek tartják, akik a húsvéti asztal elmaradhatatlan kellékeit, a húsvéti sonkát és a tojást szenteltetik meg.

GallériaVideó

Új hozzászólás