Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Várkonyi János festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás Békéscsabán

"Reformáció 500 - Várkonyi 70" címmel nyílt kiállítás Várkonyi János festőművész alkotásaiból Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban. A festőművész életművét felölelő tárlatot április 19-éig tekinthetik meg az érdeklődők.

A kiállítás - ahogy erre a címe is utal - két kerek dátum, a Reformáció 500. évfordulója, illetve a festőművész 70. születésnapja előtt tiszteleg.  Ennek megfelelően, a tárlat darabjai között mind bibliai témájú festmények, mind pedig a művész gyerekkori emlékeit, eddigi művészetét felölelő alkotások is megtalálhatók.

- Húsz évvel ezelőtt volt itt kiállításom és nagyon készültem, hogy 20 év múlva egy nagy kiállítást fogok itt összehozni. Az új anyag, a Reformációból pár munkát hoztam, ami kötődik ide Békéscsabához és a nagy meglepetés a hét darab 7 méterszer 1 méteres olajképeim, amelyek a gyerekkorom fogja itten a nézők felé vetíteni. – mondta el Várkonyi János festőművész

Dr. Cs. Tóth János művészeti író, akit több éves, hosszú barátság köt Várkonyi Jánoshoz, elmondta, a kiállítás nem összegző tárlat, sokkal inkább egy fontos állomás a festőművész munkásságában, melyből a rendkívüli tehetsége mellett, derűs és etikus személyisége is kitűnik.

- Én azt gondolom, hogy egy szép, komoly életmű állomásán vagyunk és nem egy összegző tárlat ez, hanem inkább zömében mai, friss munkák vannak, és van néhány régebbi. És természetesen egy nagy komoly ívet ölel föl a Reformációhoz kapcsolódó munkáknak a sora, hiszen Ő vallásos, evangélikus családban nőtt fel és maga is vallásos. És hát itt az Úr vacsora, Luther, Jézus Krisztus megformálása, ez is egy komoly tétele a kiállításnak. Úgyhogy én azt gondolom, hogy egy komoly állomás, egy nagy lendület és egy kis összegzés van ebben a tárlatban, ami egy jókedvű. jóakaratú és egy nagyon etikus festőnek egy komoly eseménye. – hangsúlyozta Dr. Cs. Tóth János művészeti író

A kiállítás megnyitóján tiszteletét tette Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, aki elsősorban Várkonyi János bibliai témájú alkotásait méltatta.

- Régi barátság fűz Várkonyi Jánoshoz, nagyon tisztelem az Ő művészetét, örülök, hogy járhattam a műtermében is, és hát a saját lakásomban is három nagyon szép festmény van, amire ha ránézek, mindig eszembe jut a művész arca is. Nagyon szeretem az Ő színvilágát, az Ő kreativitását, azt, ahogyan a mindennapi élet, ugyanakkor a szakrális dolgok is előkerülnek, nagyon komoly bibliai témájú képei is vannak. Számomra egy komoly szimbólum, hogy az egész kiállítás plakátján van egy könyv, a Biblia, Tranoscius Énekeskönyv, az, ami összeköt minket Istennel és egymással is. Tehát az Ő képei, hogy így mondjam, 24 órában prédikálnak, akkor is, amikor mi némák vagyunk. – emelte ki Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke

A megnyitón Benkő László, az Omega billentyűse is részt vett, aki külön erre az alkalomra készült zenei válogatással tisztelgett személyes jó barátja, Várkonyi János munkásságának fontos állomása előtt.

A Reformáció 500 – Várkonyi 70 című kiállítás április 19-ig tekinthető meg Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban.

GallériaVideó

Új hozzászólás