A háziorvosi rendszer legnagyobb problémája az alulfinanszírozottság

A háziorvosi rendszer egyik legnagyobb problémája az alulfinanszírozottság. Többek között ez is elhangzott tegnap azon a tudományos ülésen, melyet a Réthy Pál Kórház és Rendelőintézet rendezett, a háziorvosi rendszer jelene és jövője témakörében. Meghívott vendégként előadást tartott Dr. Balog Sándor az országos Alapellátási Intézet vezetője is.

A tudományos ülés nyitányaként Dr. Ferenczi Attila Békéscsaba Megyei Jogú Város tanácsnoka mondott beszédet, aki foglalkozását tekintve maga is háziorvos. Szerinte ma az egyik legnagyobb hiányosság az alulfinanszírozottságban rejlik, annak ellenére, hogy az egészségügy legnagyobb szegmense az alapellátás. Dr. Ferenczi Attila kiemelte, hogy az orvos-beteg találkozások 70%-a a körzetben valósul meg, a többi a kórházban, de a finanszírozás még mindig nem éri el azt a szintet, amivel hatékonyabban lehetne gazdálkodni. Hozzátette, a másik ilyen probléma az, hogy egyre kevesebb fiatal szeretne háziorvos lenni, így jelenleg idősödő háziorvosi karról kell beszélni.

A tudományos ülés díszvendége Dr. Balogh Sándor az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója volt, aki a háziorvosi rendszer jelenéről és jövőjéről is beszélt. Elmondta, hogy immáron 25 éve annak, hogy a háziorvosi rendszer jogszabályi feltételei megszülettek. Szerinte az elmúlt két és fél évtized hatékonyságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy emelkedett az átlagéletkor Magyarországon. Ennek ellenére Dr. Balogh Sándor úgy véli, a háziorvosi rendszer javításra szorul, hiszen az orvosok jó része ma már 70 év feletti, és a forrás sem elegendő a kiegyensúlyozott működésre. Mindemellett szerinte a legnagyobb hangsúlyt a megelőzésre kellene fektetni. 

Ma Magyarországon mintegy 6800 háziorvos praktizál. A szakemberek abban egyetértenek, hogy a betegek részéről nagyon fontos a bizalom a háziorvosa felé, hiszen e nélkül nem lehet hatékonyan gyógyítani. Az pedig, hogy ez a bizalom kialakuljon és meg is maradjon, minden orvos fontos kiemelt feladata.

Szerkesztő: Gy. Tűri Zsanett

Operatőr: Pozojevich Miklós

Új hozzászólás