Liga a munkáért

„Munkáért” címmel fórumot tartottak a BéKSZI-ben. A rendezvény célja a munkavállalói ismeretek oktatásának előkészítése és megvalósítása a szakképzésben, valamint a felnőttképzésben.

A Liga Szakszervezet 2013 szeptemberében indította nagyszabású projektjét, melynek egyik fő tevékenysége a szakképző iskolák és felnőttképzési intézmények számára a munkavállalói ismeretek tananyagfejlesztése. Dr. Dancsóné Dr. Soós Ilona szakmai vezető elmondta, a több részből álló fejlődés első stádiumán vannak túl, mégpedig az állapotfelmérésen. Gyakorlatilag az eddigi munkavállalói ismeretekkel kapcsolatos oktatási tapasztalatokat összegezték, illetve a külföldi tapasztalatokat összegezték. Az ebből készült tanulmányból folytatódik a munka.

A fórumsorozat minden megyeszékhelyre ellátogat majd, ahol a pedagógusoknak lehetőségük van arra, hogy megosszák eddigi tapasztalataikat, ötleteiket a munkavállalói ismeretekkel kapcsolatban. Fajzi György, a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola pedagógusa hangsúlyozta, hogy olyan ismereteket kell a tanulóknak átadni, amelyekkel egyrészt megtanulják, hogy miként lehet megtalálni azokat a munkahelyeket, ahol éppen rájuk van szükség, és arra is meg kell tanítani őket, hogy ezt kitartóan, akár évekig is csinálják anélkül, hogy lelkileg elbizonytalanodnának.

A tanagyag kidolgozásával kapcsolatban támogatást nyújtott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Czégény Gyula a békéscsabai tankerület igazgatója elmondta, a megyében idén 3000 körüli az elballagó diákok száma, közülük körülbelül kétezren kerülnek a munkaerőpiacra, így az ő megfelelő felkészítésük meghatározó jelentőséggel bír. A fórumok után elkészülő tananyagot további 10 intézményben egy-egy pedagógus bevonásával tesztelik majd a 2014/2015-ös tanév tavaszi félévében. A Liga célja, hogy a program végén elkészült tananyag az aktuális kerettantervbe is bekerüljön.

Szerkesztő: Balázs Anett

Operatőr: Pozojevich Miklós

Új hozzászólás