Földet a közmunkáért

39 települési önkormányzat kap ingyenes használatra földeket az államtól – derült ki abból a kormányhatározatból, amely május elején jelent meg a Magyar Közlönyben. A területek megművelésébe a helyi közmunkaprogramban résztvevőket vonják be. Békés megyében 11 önkormányzat részesült a földosztásból.

Május elején jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint állami földterületekkel támogatja a nehéz helyzetben lévő önkormányzatokat a magyar kormány. A támogatásban részesülő települések negyede Békésben, további közel harmada pedig Jász-Nagykun-Szolnok megyében van. A Nemzeti Földalapba tartozó szántókat, legelőket és gyümölcsösöket jellemzően olyan települések kapják ingyenes használatra, ahol az átlagosnál nagyobb a munkanélküliség, így létfontosságú, hogy az emberek munkához, bevételhez jussanak. Dr. Kulcsár László a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke elmondta, egyetértenek a kezdeményezéssel. Hozzátette, a magyar mezőgazdaság kiváló adottságokkal rendelkezik, és a programnak azokon a területeken lehet kiemelt jelentősége, ahol csekély az iparosodottság. 

- Az önkormányzatok motorjai lehetnek a helyi gazdasági fejlesztéseknek hiszen garanciát jelentenek arra, hogy azok a földterületek birtoklása olyan kör számára valósul meg, amelynek tagjai valóban rászorultak, ugyanakkor megfelelő módon tudják hangsúlyozni – hangsúlyozta Dr. Kulcsár László.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt azoknak az önkormányzatoknak a száma, amelyek csatlakoztak a Start közmunkaprogramhoz, mára már Békés megye 75 településének közel 2/3-a a saját gazdaságában állítja elő a mezőgazdasági alapanyagokat. Jelenleg az érintettek 2 és 150 hektár közötti területen gazdálkodnak. Farkas Zoltán a megyei közgyűlés elnöke elmondta, a közmunkaprogram ilyen jellegű bővítése több okból kifolyólag is szerencsés, és sikeres lehet.

- A program alkalmas arra, hogy az agrárium és annak feldolgozóipara ki tudjon lépni akár a munkaerő piacra is, de emellett olyan alapanyagot tudnak előállítani, amely a helyi étkezetésben, közétkeztetésben helyi alapanyagot, helyben előállított értéket jelent – emelte ki Farkas Zoltán.

A megjelent határozat szerint 39 önkormányzat mintegy 230 hektárnyi földet kap ingyenes vagyonkezelésbe. A kormány földosztási programjából Békés megye 11 települése részesedett.

Szerkesztő: Bugyi Diána

Operatőr: Bágy György

 

 

GallériaVideó

Új hozzászólás