Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

A vese világnapja

Minden év márciusának második csütörtöke a Vese Világnapja. Ez alkalomból világszerte a veseelégtelenségre és a vesék öregedése következtében kialakuló krónikus vesebetegségekre hívják fel a figyelmet. A programsorozathoz kapcsolódva a békéscsabai dialízis központ nyílt napot tartott, ahol bemutatták az állomás munkáját és a kezelés technikai oldalát. 

A békéscsabai központ 86 beteg kezelését látja el a hét 6 napján. A betegek egyik fele hétfőn, szerdán és pénteken jár, a másik fele pedig a köztes napokon. Egy-egy kezelés átlagosan 4 órát vesz igénybe, ez idő alatt a páciensek vérét több alkalommal is áttisztítják. Dr. Tóth Eszter, a központ orvos-igazgatója az itt zajló kezeléssel kapcsolatban elmondta, hogy az úgynevezett kapillárba mintegy 500 ezer darab hajszálvékony csövecske van, amelyekbe folyik a betegek vére és a csövecskéken kívül az úgynevezett dializáló oldat. A gép a dializáló oldatot, ami sókat, cukrokat, elektrolitokat tartalmaz, ezt megkeveri, melegen tartja, keringteti, átfolyatja ezen a rendszeren.

Vági Lászlóné 1993-ban kapott vesemedence gyulladást. Saját bevallása szerint is elhanyagolta a betegséget, ma emiatt kell folyamatosan kezelésre járnia. Dr. Tóth Eszter orvos igazgató szerint éppen ezért nagyon fontos, hogy az emberek tudomást szerezzenek arról, a vese egy olyan fontos szerv, ami nélkül nem lehet élni, éppen ezért vigyázni kell az egészségére. Dr. Tóth Eszter hozzátette, nagyon kevés az olyan betegség, ahol örökletes genetikai tényező van, ezek a policisztás vesebetegségek. Napjainkban inkább a növekvő átlagéletkor és korunk népbetegségei a magas vérnyomás és a cukorbetegség az, ami a vesekárosító hatása révén elvezethet oda, hogy a beteg veséje annyira tönkremegy, hogy nem képes ellátni a méregtelenítő funkciót és dialízisre vesepótló kezelésre kerül sor.

Világszerte több mint 2 millió embert csak a dialízis vagy a transzplantáció tart életben és az előrejelzések szerint ez a szám megduplázódik a következő 10 évben. Ezért is tartják fontosnak a szakemberek, hogy felhívják a figyelmet a megelőzésre és a szűrések fontosságára. Fontos a rendszeres testmozgás, a kontrolált sóbevitel, a napi legalább 2 liter folyadék elfogyasztása és az, hogy minél kevesebb vény nélküli gyógyszert használjunk.

Szerkesztő: Gy. Tűri Zsanett

Operatőr: Benke Éva

Új hozzászólás