Aratás

Az elmúlt napokban sok zápor, zivatar volt, mely hatást gyakorolt a mezőgazdaságra is. Az esőzés előtt már az őszi árpa és az őszi káposztarepce betakarítása is befejeződött, azonban a búza 15%-át károsította ez a nagy mennyiségű csapadék Békéscsaba körzetében.

A tavaszi árpa, tavaszi zab és a tritikálé minőségére nincs akkora hatással a csapadék, azonban a vele járó szél már igen, ugyanis ezek a gabonafélék ettől megdőlnek. Az őszi búza 85%-át már betakarították Békéscsaba körzetében, azonban az esőzés idején még a földeken maradt búzából valószínűleg nem étkezési, hanem takarmánybúza lesz. 

A gondot az jelenti, amikor ilyen nagy mennyiségű eső esik, hogy a már érett, de a kalászban lévő szemek elérték az érettségi állapotot, ezt követően, hogyha nedvesség éri és kellő hőmérséklet is van hozzá, akkor elkezdenek lebomlani a sikérképző fehérjék, amely a sütőipar számára ugye nagyon fontos minőségi paraméter. - mondta el Adamcsik László elnök Csabai Raktárszövetkezet

Nem minden termésre van káros hatással a csapadék, például a kukoricának és a napraforgónak sok vízre van szüksége. 

A kukoricának és a napraforgónak is most van a termésképzési időszaka, úgyhogy ilyenkor a csapadék az a legjobb dolog a számukra. A napraforgó tányérokban most fejlődnek ki a kaszatermések, a kukorica pedig most fejleszti a csöveket. Lehet látni, hogy a bőséges csapadék miatt két három csövet is nyom egy tő kukorica. -tette hozzá Adamcsik László elnök Csabai Raktárszövetkezet

A következő napokban szép, napos idő lesz, ez pedig azt eredményezi majd, hogy a még kint lévő termények akadálytalanul kerülhetnek a magtárba - minőségromlás nélkül.

GallériaVideó

Új hozzászólás