Kevesen tudják, mit hova kell tenni a hűtőben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal játékos kvízsorozatot indított általános iskolások részére.

A játék egyik célja az volt, hogy kiderüljön, mennyire felkészültek a legfiatalabb vásárlók. Március 24-től hat héten át kérdezték a gyerekeket élelmiszerbiztonsággal, minőséggel, bevásárlással, otthoni ételkészítéssel és tárolással kapcsolatban. Matolcsy Miklós, a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a kvízeket 2555, 6 és 14 éves gyerek töltötte ki, a diákok közül 64,8 % rendszeresen, 32,9 % néha, míg 2,3 % nem vagy csak nagyon ritkán szokott boltba járni.

A hűtőszekrény szerepe kiemelkedő fontosságú az otthoni élelmiszertárolásban, ezért számos kérdés vonatkozott a hűtésre. Mindössze a gyerekek 78,6 %-a tudta helyesen, hogy a nyersanyagokat el kell különíteni a fogyasztásra kész ételektől, pedig a keresztszennyeződések számos megbetegedést okoznak. Még kevesebben voltak azzal tisztában (43,7 %), hogy a nyers húst nem szabad felülre tenni a hűtőben. A gyerekek csaknem fele (45,2 %) a hűtőgép helyes hőmérsékletét sem találta el, hiszen az ajánlott 4 oC körüli hőmérséklet helyett 8 és 12 oC közé állították volna a szabályozógombot. Szerencsére azonban szinte mindenki (92,7 %) jól tudta, hogy a hűtőbe nem szabad meleg ételt betenni.

Jelentős pozitívum, hogy a gyerekek a felnőtteknél sokkal inkább felismerik a fogyasztó felelősségét, ugyanis 24,7 %-uk szerint a lakosság hibájából következik be a legtöbb élelmiszer okozta megbetegedés. 95,8 %-uk nyitott lenne egy élelmiszerekről szóló tantárgyra is. Dr. Kasza Gyula, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakértője szerint megállapítható, hogy a szülő szerepe fontos az élelmiszerekkel való ismeretszerzés terén, hiszen azok a gyerekek, akik rendszeresen vagy alkalomszerűen elkísérik szüleiket a bevásárlásokra, helyesebben válaszoltak a kérdésekre. Hozzátette, a nemek szerepe már gyermekkorban is kirajzolódik, a lányok sokkal tudatosabban észlelik és kezelik a kockázatokat, mint a fiúk.

Dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke úgy véli, hogy a program elérte elsődleges célját, mert több ezer gyereket, sok szülőt és pedagógust sikerült megnyerniük annak, hogy közösen gondolkodjanak az élelmiszerbiztonság legfontosabb kérdéseiről. Hangsúlyozta, jelentős kihívás a háztartások helytelen élelmiszertárolási és ételkészítési gyakorlata miatt bekövetkezendő megbetegedések számának csökkentése, a jelenlegi adatok szerint az összes bejelentett élelmiszer-eredetű megbetegedéssel járó esemény 75-85 %-át teszi ki. Dr. Oravecz Márton szerint ezért is fontos, hogy a környezettudatosság, a biztonságra nevelés, a vásárlás, sütés-főzés vagy akár a készételek tárolása során alkalmazandó alapszabályok oktatása már kisgyermekkorban elkezdődjön.

A minden kérdésre választ adó gyerekek közül győzteseket sorsoltak ki, akik a fővárosi Derkovits Gyula Általános Iskolában, ünnepélyes díjátadó keretében átvehették az értékes nyereményeket.

Galléria

Új hozzászólás