"Szép Magyar Beszéd" verseny: Múlt héten tartották a városi fordulót

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány - az idei tanévre is meghirdette a "Szép Magyar Beszéd" elnevezésű versenyt az általános iskolák 5-8. évfolyamos diákjai részére. A múlt héten a városi fordulóra került sor a Békés Megyei Könyvtárban.

Több mint húsz éve rendezik meg a Szép Magyar Beszéd elnevezésű versenyt, mely az ifjúság anyanyelvi nevelését és a beszédkultúra javítását szolgálja. A nagy hagyományokat őrző verseny két részből állt.

- Egy olyan sajátos nyelv ápoló tevékenység amely tulajdonképpen az általános iskolákat és a középiskolákat is átfogják – mondta el Dr. Horváth Erzsébet nyugalmazott főiskolai tanár

A Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, valamint Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata rendezi a helyi versenyt évről-évre. A megmérettetést a Klik békéscsabai tankerületének igazgatója nyitotta meg.

- Nem csak a KLIK részéről fontos, hogy megjelenjen. Szerintem akárki lenne a fenntartó, nagyon fontos lenne a nyelvápolás. Én magam is magyartanár vagyok, tehát kiemelten fontosnak tartom, hogy a gyerekek szépen beszéljenek, a magyar nyelvet tudják használni, és tisztában legyenek azzal, hogy a magyar nyelv a világ egyik legszebb nyelve – hangsúlyozta Dr. Malatyinszki Anita, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi igazgatója

Két korosztályban versenyeztek a diákok, az 5.-6.-osok és a 7.-8.-osok külön-külön kategóriában indultak, városunkat az országos vetélkedőn a 7.-8.osok győztese képviseli majd.

- A meghirdetés az gyakorlatilag, a Pedagógiai Oktatói Központ meghirdette a honlapján. Bárki jelentkezhetett, bármelyik intézmény, amelyik ezen a versenyen képviseltetni szerette volna magát, és nagy örömünkre, például a Szeghalmi Tankerületben is ugyanaz a két zsűritag lesz a zsűri, aki a miénkben is. Úgymond ilyen megyei kitekintést is láthat majd a zsűriből két tagunk. – emelte ki Tirjákné Prisztavok Ágnes, a Jankay Tibor Két tanítási Nyelvű Általános Iskola intézményvezetője

Idén Bencsik Enikő, az Erzsébethelyi Általános Iskola tanulója képviseli majd Békéscsabát a regionális versenyen, melynek Kisújszállás ad majd otthont áprilisban elején.

A verseny a következő eredményekkel zárult:

5.-6 évfolyam:

- I. helyezett: Hartai Tamás, Intézmény: Lencsési Általános Iskola, Felkészítője: Csomósné Tanka Ilona
- II. helyezett: Szabó Szonja, Intézmény: Kazinczy Iskola, Felkészítője: Pallagi Györgyné
- III. helyezett: Szél Laura Kamilla, Intézmény: Petőfi Utcai Általános Iskola, Felkészítője: Klimaj Klára

7.-8. évfolyam:

- I. helyezett: Bencsik Enikő, Intézmény: Erzsébethelyi Általános Iskola, Felkészítője: Kisné Adamik Veronika ( Ő képviseli majd Békéscsabát Kisújszálláson, az országos versenyen.)
- II. helyezett: Bücs Veronika, Intézmény: Fanni Belvárosi Általános Iskola, Felkészítője: Darabos Pálné
- III. helyezett: Szilágyi Léda, Intézmény: Petőfi Utcai Általános Iskola, Felkészítője: Egriné Szarvas Edit

A kötelező szöveg 5.-6. osztályban A csodaszarvas címet viselte, 7.-8. osztályosoknak pedig Lőrincze Lajos: A tolvajnyelvről a fiatalabb nemzedéknek című értekezést kellett felolvasni.

GallériaVideó

Új hozzászólás