Kutyája mentette meg a sértett életét

A Békés Megyei Főügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat egy 52 éves, előzetes letartóztatásban lévő nagybánhegyesi férfi ellen.

A vádirati tényállás szerint a vádlott és a sértett 2008-2013. között élettársi kapcsolatban éltek Nagybánhegyesen. Kapcsolatuk kezdettől fogva problémákkal terhes volt, állandó jellegű veszekedéseik a vádlott által kifejtett tettlegességig fajultak; a vádlott több alkalommal fojtogatta, illetőleg ököllel megütötte a sértettet. A veszekedések azonban nem szűntek meg az élettársi közösség megszakadása és a vádlott elköltözése után sem, mivel a vádlott ittas állapotban hetente többször felkereste a sértettet, és előbb békülni akart, majd őt rendszeresen durván szidalmazta, illetőleg megfenyegette.

2014. augusztus 24. napján 02 óra 15 perc körüli időpontban a vádlott elbiciklizett a sértett házához, majd hallgatózni kezdett. Miután semmilyen neszt, zajt nem hallott, bement a ház udvarára, majd onnan a csukott, de nem zárt bejárati ajtón keresztül a házba. A hálószobába belépve a vádlott meglátta, hogy a sértett az ágyon betakarózva alszik. Ekkor előbb rágyújtott egy cigarettára, majd a nála lévő öngyújtóval meggyújtotta a sértett takaróját, amely azonnal parázslani és füstölni kezdett; ezt látva pedig távozott a helyszínről. A sértett nem sokkal ezt követően arra ébredt, hogy a lakásban tartott kutyája nyüszít és rángatja a bal kezét. Ez mentette meg az életét, mivel ha a sértett nem ébred fel és nem oltja el a vádlott által okozott tüzet, a tűz során felszabaduló égéstermék belélegzése 10-15 percen belül a halálához vezethetett volna.

A vádlott terhére rótt bűncselekmény büntetési tétele 10-20 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés. A Békés Megyei Főügyészség vádiratában a vádlottal szemben határozott tartamú, végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabását, illetőleg közügyektől eltiltás mellékbüntetés alkalmazását indítványozta. Az eljárás a Gyulai Törvényszék előtt folytatódik.

Galléria

Új hozzászólás