Óvodapedagógus nap

A gyermekek tanításának első lépcsőfoka az óvoda. A társas szocializáció kezdetén gyermekeinket átadva a társadalomnak egy pedagógusra bízzuk, aki reggeltől estig türelmesen, kedvesen tanítja, neveli őket. Október 15-én az óvodapedagógusokat ünnepeljük.

A Kazinczy Lakótelepi Óvoda Pillangó csoportja köszöntötte az óvodapedagógusokat a Munkácsy Emlékházban. A gyerekek műsora hűen tükrözte, hogy mennyi türelem, energia van egy-egy napi foglalkozás mögött. Az óvoda nem csak egy épület, ahol játszanak a gyermekek, az óvoda az első lépcsőfok a társadalomba való beilleszkedés során.

A pedagógusok munkája, hogy szórakoztatóvá, színessé tegyék a gyermekek mindennapját. A csemeték figyelmét azonban nagyon kevés ideig lehet lekötni, így változatos, játékos feladatokkal kell előrukkolniuk az óvónőknek.

- A mozgás alap dolog. És ehhez kapcsolódhat a mozgásban az éneklés, minden mondókát, minden verset általában mozgással kísérve tanítunk meg. Vagy mozgással kísérve adunk elő. A gyerek egy mozgó lélek, egy izgő-mozgó lény, aki anélkül nem tudna létezni a mozgás nélkül. És így sokkal könnyebben elsajátítják azokat a hozzájuk közel álló modulkákat, amelyekkel találkoznak nap, mint nap. - mondta el Szabó Gyöngyi, a Kazinczy-lakótelepi óvoda óvodapedagógusa

A mini konferencián a gyerekek körbe járták az emlékházat, agyag sütit készítettek, és megnézhették a múlt játékszereit. Még az óvodapedagógus napon is nekik szólt a program, egy előadás kivételével, amivel segítséget kaptak, hogy hogyan lehet még játékosabbá tenni az óvodai foglalkozásokat.

- Higgyék el, fogadják el, lássák be, hogy ennek a korosztálynak a játék a legfontosabb tevékenysége. Ugye ez egy életen át tartó tevékenység, mindig ott van az életünkben, még felnőttként is, még idős korban is, ha tehetjük, hogy játszunk, de hogy ebben az életkorban, a kicsiknek a nevelés, fejlesztés, az ő megismerésükhöz egyaránt vezető út.

- hangsúlyozta Bobné Chlebik Márta, óvónő, pedagógia szakos előadó

Az óvónői szakma tehát nem csupán egy szakma, hanem egy hivatás, egy életen át tartó kreativitás.

GallériaVideó

Új hozzászólás