Kender fórum

Újraindul az ipari kendertermesztés megyénkben. A program több önkormányzat bevonásával valósul majd meg. Az eddig elért eredményeket és a jövőbeli elképzeléseket ismertették tegnap, a Közfoglalkoztatási Kiállítás keretein belül megrendezett fórumon.

A kender gyorsan növő, nagy terméshozamot produkáló, sokoldalúan feldolgozható növény. Békés megyében kísérleti jelleggel, a közfoglalkoztatás keretében, 5 települési önkormányzat kezdte meg a kender termesztését.

- Szeretne Békés megye egy olyan programot összeállítani, hogy az elkövetkezendő évben már 200 hektáron tudnánk újra megyénkben az ipari kendert termeszteni és szeretnénk természetesen hosszabb távon ez a hosszabb táv 2-3 évet jelent feldolgozó ipari egységeket is hozzá telepíteni. - mondta el Gajda Róbert, Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja

A növény minden része, így a szára, a levele, a magja és az olaja is felhasználható. A kötéltől az étkezési olajig, legalább huszonötezer féle terméket lehet előállítani a kenderből.

- Kísérleti jelleggel először a kender vetőmagot közfoglalkoztatási program keretében szeretnénk termeszteni hiszen munkaigényes egyszerre nagy munkaerőt igényel és még nincsenek meg azok a gépek és nincs meg az a képesítési fok ami majd a nagy volumenű kendertermesztéshez szükséges. - hangsúlyozta Dr. Nagy Ágnes, a BMK, Foglalkoztatási osztály főosztályvezető

A mezőgazdasági közfoglalkoztatási programok egy jelentős részében kertészeti tevékenység is folyik, mellyel jól összekapcsolható a kender-vetőmag termelése. A fórumon előadást tartott Kiss Antal közösségi forrásokért felelős miniszteri biztos is.

- Az ipari kender egy olyan nagy lehetőség Magyarország a magyar közössé a Kárpát medence számára amit eddig kevésbé aknáztunk ki bár az elmúlt évszázadban volt erre már példa, hogy ez a növénnyel nagyon sok csoda dolgot tudtak tenni - emelte ki Kiss Antal, miniszteri biztos

A történelem folyamán a kenderből ágyneműket, hajóvitorlákat, hajóköteleket gyártottak. A gépek kenőanyagát, a festékeket, gyantákat, lakkokat régen kenderolaj és lenmag ötvözetéből készítették. Ősidők óta ugyancsak kenderből készült a papír, vagyis nem kellett fák tömegét kivágni hozzá.

GallériaVideó

Új hozzászólás