Augusztus végére és szeptember közepére várható, a parlagfű virágzás tetőzése.

A pollenkoncentráció szintje még alacsony, nem okoz tüneteket, azonban a déli országrész egyes területein már található néhány virágzó növény. Az előző évek tapasztalatai alapján a parlagfű pollenszórás tetőzése augusztus utolsó két hetében, illetve szeptember első hetében várható.

Közel 100 éve, az I. világháború ideje alatt egy gabonaszállítmánnyal érkezett Európába a parlagfű. Július végén, augusztus elején - a hőmérséklet tartós emelkedésétől és a lehulló csapadéktól függően - a parlagfű virágpora országszerte megjelenik a pollencsapdákban, augusztus második hetétől pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben.

- Itt Békéscsabán is egy pollencsapda van kihelyezve, ami most a kórház tetején üzemel, ami azon az alapon működik, egy szívó rendszer, egy nap alatt annyi levegőt annyi levegőt áramoltat át, annyi levegőt szív be amennyit egy normális ember is normál körülmények között belélegzik. - mondta el Dr. Maráczi Gabriella. A Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály közegészségügyi osztályvezetője

A pollenallergiások zöme érzékeny a parlagfűre: a könnyezéssel, szemviszketéssel, tüsszögéssel járó szénanátha egyaránt sújtja a felnőtteket, a gyermeket, a fiatalokat. A parlagfű szezon kezdete előtt 10-12 nappal, még a tünetek megjelenése előtt célszerű a gyógyszereket megelőzésként alkalmazni és fontos figyelni a keresztallergiákra is.

- Léteznek úgynevezett kereszt allergiák, ami azt jelenti, hogy hasonló fehérje tartalmú anyagok szintén hasonló allergiás reakciókat válthatnak ki és erősíthetik egymást. Parlagfű esetében éppen ilyen a dinnyelfélék, aminek most szezonja van. - hangsúlyozta Dr. Maráczi Gabriella

A parlagfű szezonban az allergiás betegek az aktuális helyzetről az ÁNTSZ honlapján található, naponta frissülő, több város adatát is tartalmazó jelentésből tájékozódhatnak. Korábbi tapasztalatokra és forgalmi adatokra alapozva az allergiás betegek száma évről évre nő, amit a gyógyszertárak és kórházak jelentősen megéreznek.

- Több, mint 10 évvel ez előtt egyszer egy előadáson Nékám Kristóf professzor úr előrejelzésként mondta, hogy 2015-re várhatóan az allergiás betegek száma már 50%-a lesz már várhatóan a népességnek. Most frissebb statisztikát nem láttam, de itt a forgalmi adatok alapján úgy tűnik, hogy valóban közelítjük már ezt a számot. - Dr. Takács Gézáné, a Dr. Réthy Pál Kórház főgyógyszerésze

A parlagfű pollenszórását az időjárás jelentősen befolyásolja. Májusban és júniusban a parlagfű növekedéséhez csapadékra van szükség, a virágzás időszakában viszont a hosszú, esős időszak kimoshatja a levegőből a pollenszemeket, ezzel akár hosszabb időszakra csökkentve a pollenterhelést.

- A békéscsabai kórház tetején roppant friss a levegő, az elmúlt napok esőzése elmosta a benne lévő polleneket. A szakemberek szerint augusztus végére, szeptember közepére várható a parlagfű virágzásának tetőpontja, mely Békéscsabán és környékén közel 20.000 embert fog érinteni. - Dr. Takács Gézáné, a Dr. Réthy Pál Kórház főgyógyszerésze

A magas hőmérséklet és a tartós szárazság a növényzet kiszáradásához és a pollenterhelés csökkenéséhez vezet, így mérséklődik az emberi szervezet terhelése.

10 jó tanács pollenallergiásoknak

Idén májusban viszonylag több volt a csapadék, azonban júniusban és júliusban csak a zivatarok során hullott nagy mennyiségű eső. Összességében kevesebb csapadék hullott kora nyáron, mint a sokéves átlag. A kora nyári gyomok közül a pázsitfűfélék és a csalán pollenszórása alacsonyabb volt, mint az előző években.

Augusztus elején indítjuk a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszert (PPRR) is, mely minden héten szerdán teljes országos parlagfű jelentést tesz közzé. A jelentés tartalmaz egy átfogó szöveges elemzést, a napi országos átlagértékeket mutató grafikont és a parlagfű pollen területi eloszlását mutató hiteles térképet. A színes térkép az Aerobiológiai Hálózat állomásain mért heti átlagkoncentráció értékeket sorolja kategóriákba, melyekhez a jelmagyarázatban megadottak szerinti egészséghatások társíthatók.

Az allergiások számára ajánljuk a pollennapló vezetését, ahol jegyezhetik tüneteiket. Az Aerobiológiai Hálózat a tünetekhez kapcsolja a beteg tartózkodási helyéhez legközelebb eső pollen monitorállomás adatait, így követhető a pollenterhelés és tünetek összefüggése.

GallériaVideó

Új hozzászólás