Kétegyháza címerében is megtalálható a pogácsa így nem véletlen hogy 9. alkalommal is fesztivált rendeztek a tiszteletére.

Népzene, bográcsban rotyogó pörkölt, mindenütt mosolygó arcok, és persze pogácsa!- Ez volt a 9. pogácsafesztivál Kétegyházán.

„Gurult, gurult a pogácsa, ahol megállt, oda építették a következő házat az őseink”- Mondta el Kalcsó Istvánné, Kétegyháza polgármestere, a fesztivál megnyitóján. A község számára az egyik legjelentősebb megmozdulás minden évben a pogácsafesztivál. A gyermekeket többek között játszóházzal, ugráló várral várták.

- A kilencedik pogácsafesztivál az nagyon jó, mert lehet játszani, vannak zenék és sok program lesz. És nagyon jól fogjuk érezni magunkat, meg kint leszünk este, meg holnap lesz egy kis tűzijáték. - hangsúlyozta Szabó Fruzsina Napsugár

Az első napon, már reggel nyolckor gyülekeztek a főzőverseny résztvevői és az érdeklődők a főtéren. Finom illatok szálltak a levegőben, miközben a Kétegyházi Baptista Fúvószenekar játszott a színpadon. Pár óra alatt több mint száz érdeklődő érkezett és kóstolta az ingyenes pogácsákat. Pénteken Román nemzetiségi napot tartottak. Tánccsoportok, énekkarok vezettek be mindenkit a népzene világába. Ez a program inkább a felnőttek számára volt érdekes.

„Délután mindenképpen kijövünk megnézni a délutáni programokat. Nagyon jónak ígérkezik a nemzetközi, vagyis a nemzeti nap, a román nemzetiségi nap, azt mindenképpen megnézzük és az esti programokat feltétlenül. - tette hozzá Szabó Edit

A jó kapcsolat ápolása nem csak az előadók nemzetköziségében nyilvánult meg. Az aradi Vasile Goldis Egyetem Rektora egy oklevéllel köszönte meg Kétegyháza polgármester asszonyának a sok évnyi községért, a román nemzetiségért és a kapcsolatokért tett igyekezetét. Az ünnepélyes megnyitót követően román és magyar nyelven megszentelték a pogácsát. Így kértek áldást a földre is a város lakosai.

- Megnyugtató látni azt, hogy Békés megyében nemzetiségek, milyen békességben, milyen együtt működésben tudnak élni, konfliktusok nélkül, a jó szomszédság jegyében. És minden olyan cselekedetük ami közösen arra utal, hogy a településeknek legyen jobb, akár román, akár magyar részről, azt mutatja, hogy ez egy példaértékű esemény, és példa értékű együtt működés is. - emelte ki Vantara Gyula, országgyűlési képviselő

Az összetartás évről évre erősebb lesz, a jubileumi 10. pogácsafesztiválon újra átélhetjük, ezt a példaértékű, családias hangulatot.

GallériaVideó

Új hozzászólás