Területfejlesztés és zárszámadás - Ülésezett a megyei közgyűlés is

A grémium napirenden tárgyalta és fogadta el a megye területfejlesztési programjának társadalmasításra bocsátását, és a testület 2013-as zárszámadását.

 

Ismét összeült a megyei önkormányzat képviselő testülete, hogy döntést hozzon a térséget érintő aktualitásokkal kapcsolatosan. A képviselők az ülés elején a lejárt határidejű határozatok között kaptak tájékoztatást, azzal a határozattal kapcsolatban, melyben a testület felhatalmazta a közgyűlés elnökét, tegyen jogi lépéseket az Eleken megvalósult szennyvíz beruházás tényleges költségének, és az igényelt támogatási összeg különbségének tisztázására. A napirenddel kapcsolatban Samu Tamás Gergő elmondta, ez az ügy bizonyítja, hogy elszámoltatásra van szükség. A Jobbikos képviselő hangsúlyozta, ez az MSZP-s ügy a korábbi MSZP-s vezetés irányába, elégé korrupciógyanús ügynek látszik. Hozzátette, úgy gondolják, hogy mindenképpen szükség van, ahogy országos szinten, úgy helyi szinten is, megyei szinten is az elszámoltatásra, tehát tovább kellene vinni az ügyet és meg kellene tenni a megfelelő lépéseket az elszámoltatás érdekében.

Az ülésen továbbá a képviselő-testület döntött a 2013-as költségvetés újbóli módosításáról, valamint az így létrejövő zárszámadás elfogadásáról. A napirend tárgyalásánál az önkormányzat kommunikációs célra fordított keretével kapcsolatban komoly vita alakult ki a képviselők között. Tolnai Péter fideszes és Varga Zoltán szocialista képviselő a közgyűlés újságával kapcsolatban szólalkozott össze, amely az ellenzék szerint egy kampányújság, egy pártpropaganda. A képviselő hozzátette ezen észrevételüket arra alapozzák, hogy a megjelenése mindig egy adott időponthoz kapcsolódik, például most az országgyűlési választásokhoz, és mindig csak a kormánypárti képviselők tudnak megszólalni valamilyen minőségükben, legyen az akár kórházigazgató vagy polgármester. Az ellenzék ebben gyakorlatilag semmilyen szerepet nem kap.

A megyei önkormányzatnak nincs szégyenkezni valója a költségvetése kiegyensúlyozott. - emelte ki a zárszámadás vitájával kapcsolatban Farkas Zoltán. Az önkormányzat feladatellátása zavartalan volt és kijelentheti, hogy megfelelő nagyságú tartaléka is van a váratlan feladatok végrehajtására.  Hangsúlyozta, vannak pártok, akik sajátosan közelítik meg a kérdést, a költségvetés 1-2 %-os részét emelik ki és ezt megpróbálják fölerősíteni, de jellemzően nem erről szól egy éves gazdálkodása a megyei önkormányzatnak.

A bejelentések között döntöttek a képviselők a DARFÜ Nonprofit Kft. taggyűlési határozatának utólagos jóváhagyásáról és a mecénási kérelmek elfogadásáról. A közgyűlés a napirend kiemelt részeként tárgyalta a megye területfejlesztési programjának társadalmasításra bocsátását. A középtávú tervekről Dr. Kocziszky György regionális gazdaságtani szakember tartott beszámolót a jelenlévőknek. 

A Békés Megyei Önkormányzat közgyűlése következő soros ülését 2014. június 27.-én tartja Árpád sori épületében.

Szerkesztő: Bugyi Diána

Operatőr: Pozojevich Miklós

 

 

Galléria

Új hozzászólás