Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Fénystaféta

Az ENSZ és az UNESCO a 2015-ös évet a Fény Nemzetközi Évének kiáltotta ki. Az egész évben tartó programsorozat lehetőséget kínál arra, hogy bemutassuk és figyelmet szenteljünk a fény tudományos, oktatási, technológiai, orvosi, valamint művészeti alkalmazásaira.

Ezen országos programsorozat részeként május 21-én napnyugta után egy fényjel indult el Szegedről az ELI Lézerkutató Intézetből, s mint egy stafétát adták tovább a Fénystafétába bekapcsolódó magyarországi településeken élő emberek a fényjelet, amely így körülbelül két óra alatt több mint 1400 km-t tett meg, amíg visszaérkezett a kiindulópontba.

Az egyes településeken különböző módszerekkel adták-vették a fényjelet a lelkes résztvevők, továbbá több városban helyi rendezvényeket is kapcsoltak a fénystaféta programhoz.

Békéscsabán az Evangélikus nagytemplom tornya - pontosabban süvege volt a stafétások állomáshelye. A szűkös helyre felkapaszkodott 4 stafétás mindegyikének akadt feladata.

A fényjel ide a csorvási katolikus templom tornyából érkezett, amit Szombat Bodor Aranka, a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola fizika-informatika szakos tanára fogadott, miután saját csillagászati távcsövével belőtte az érkezési koordinátákat és sikeresen felvette a kapcsolatot a csorvási állomással. A vételt Kondor Péter evangélikus esperes videófelvételen is rögzítette. A fénystaféta a békési református templom tornya felé haladt tovább, miután Zsjak Péter, a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium egyik informatikatanára a gimnázium fizika szertárának csillagászati távcsövével meghatározta a célkoordinátákat. A fényjel továbbítására egy 1000 és egy 2000 W-os halogén reflektor állt rendelkezésre, amit Köveskúti Péter, az Evangélikus Gimnázium másik informatikatanára vett kezelésbe.

A békésiekkel Kondor Péter esperesnek sikerült végül felvennie a kapcsolatot, akik nagy üdvrialgással fogadták a Békéscsabáról továbbküldött fényjelet. Bár az esősre forduló idő és felhős ég miatt a meghirdetett távcsöves bemutatás sajnos elmaradt, a Kemény Gitár Klub lelkes tagjai ennek ellenére becsülettel állták a sarat, gitároztak és énekeltek a templom előtt, amíg a stafétások a sikeresen végrehajtott küldetés után lekászálódtak a toronyból, majd zárásként előadták a kifejezetten erre az alkalomra megtanult "Fényév távolság" című dalt.

Galléria

Új hozzászólás