Gyógyító lovaglás

Gyógyító lovaglás címmel tartottak konferenciát Békéscsabán, ahol az előadók a lovaglás szerepét kiemelve a korai fejlesztés fontosságára hívták fel a figyelmet.

A program keretében délelőtt lovasterepauták valamint gyógypedagógusok tartottak előadást a lovakkal való terápiás kezelések hatásairól és előnyeiről.

- A lovasterápia elég tág fogalom, mert ezen belül különböző szakágak vannak. Ezek azt szolgálják, hogy valamennyi sérültnek lehetősége legyen arra, hogy a lóval, egy lovas közegben olyan gyógyítás, fejlesztés vagy akár prevenció jöjjön létre, ami mindenképpen javít a sérült ember életminőségén – mondta el Kissné Hatvani Erika lovasterepauta, gyógypedagógus.

A konferenciát szervező sportegyesület már évek óta alkalmazza a négylábúakkal való gyógyítást, ezúton is szerették volna ismereteiket bővíteni.

- Mi 2011. óta foglalkozunk lovasterápiával. A tapasztalatok nagyon jók. Én,  mint külső szemlélő látom azt, hogy mennyit fejlődnek ezek a gyerekek és nagyon szívesen hozzák őket a szülők is – mesélt tapasztalatairól Gyeraj Andrásné, a Remonda Szabadidős, Lovas és Sportegyesület elnöke.

A nap hátralévő részében egy gyakorlati bemutató következett, amikor is egyéni és csoportos foglalkozás során ismerhették meg a módszert az érdeklődők. A programra a szakemberek mellett a témában érintett szülők és nagyszülők is meghívást kaptak, akik megoszthatták eddigi tapasztalataikat a lovasterápiával kapcsolatban.

- Tamás 10 éve lovagol. Akkor volt az első kapcsolata a lóval és nagyon megszerette a lovakat. Azóta is járunk terápiára. Először egyéni terápiákra járt. Mióta ezt a sportot űzi, nagyon sokat fejlődött az egyensúlyérzéke is. Testileg is látom rajta, hogy izmosabb lett, ugye a lónak a mozgása tulajdonképpen fejleszti az ő izmait is. Sokkal jobban kommunikál a többi gyerekkel és a körülötte lévő emberekkel is – fejtette ki Juhász Andrea.

A résztvevők elmondták, hazánkban még nem kap elég figyelmet a terápiás lovaglás, a konferencia éppen ezért remek alkalmat adott arra, hogy minél több ember figyelmét ráirányítsa e kivételes módszer hatékonyságára.

Szerkesztő: Balázs Anett    

Operatőr: Fazekas Róbert

Galléria

Új hozzászólás