Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Több mint tanóra! Interaktív előadás a forradalmi eseményekről

Március 15-hez kapcsolódva folytatódott a „Több, mint tanóra” sorozat a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit Ugrai Gábor történelem tanár interaktív formában mutatta be a diákságnak, amit követően a városi diákönkormányzat tartott megemlékezést.

A 1848-49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulójához kapcsolódva újabb állomásához érkezett a „Több, mint tanóra…” elnevezésű program a Csabagyöngye Kulturális Központban. A mostani rendhagyó tanítási órán Ugrai Gábor, a március 15-ei eseményeket elevenítette fel az általános és középiskolás diákok előtt. A pedagógus interaktív formában képes beszámolóval járta végig a forradalmi helyszíneket és eseményeket, úgy, hogy a diákok érezzék, ez nem csak a történelemkönyvekben szerepel, hanem valójában is megtörtént.

- Én arra próbáltam a történetet kihegyezni, felépíteni, hogy emberek voltak a maguk hibáikkal, előnyeikkel. Én végig jártam az útvonalat  a Jankay iskola gyermekeivel. Voltunk a Pilvaxnál, voltunk az egyetemeknél, Landerer nyomdájánál, és azokat a képeket felhasználtam, amit  készítettem, hogy lássák a gyerekek, hogy ez nem csak a történelemkönyvben létezik, hanem a valóságban is ott van még. -  mondta el Híradónknak Ugrai Gábor a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola történelem tanára.

A rendhagyó történelemórát a városi diákönkormányzat rövid szerkesztett emlékműsora követte. A fiatalok bemutatták, hogy az Európában végigvonuló forradalom híre miként jutott el hazánkba és hogyan késztette cselekvésre a Márciusi Ifjakat. 

Ahogy a diákok Ugrai Gábor előadásában is hallhatták, Petőfi és társai március 15-én reggel a Pivax kávézóban ültek össze, ahol megfogalmazták a 12 pontot amely fokozta az ifjak forradalmi hangulatát.

A diákok bemutatták, hogy itt hangzott el először Petőfi verse is a Nemzeti dal, az a vers, amely végül történelmet írt. A diákönkormányzat tagjai a márciusi ifjak egységében rejlő erőt szerették volna leginkább a mai diákságnak közvetíteni.

- Leginkább az összetartásra, arra, hogy fiatalok voltak és ki tudták vívni azt, amit szerettek volna és tulajdonképpen mi is ki tudnák, ha így összefognánk. –fogalmazott  Nyárfádi Fanni a Városi Diákönkormányzat elnöke.

A megemlékezés végén a diákok közösen énekelték el a Szózatot.

Szerkesztő: Bugyi Diána
Operatőr: Bucsai Ákos

Galléria

Új hozzászólás