Látogatási tilalom a megye kórházaiban

Békés megyében az elmúlt heti adatok alapján az influenza aktivitása meghaladta a járványküszöböt.  A magas betegszám miatt a tavalyi esztendőhöz hasonlóan az idei évben is látogatási tilalmat rendelnek el megyénk 3 kórházában.

Békés megyében a lakossági figyelőszolgálatra kijelölt háziorvosok jelentése alapján, az év 8. hetében 170 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az előző héthez képest a betegszám 8,3 százalékkal emelkedett. Dr. Mucsi Gyula megyei tiszti főorvos előbb egyeztetett az érintett intézményekkel, majd látogatási korlátozások bevezetését kérte a békés megyei kórházakban. Hozzátette, a 10-14 éves korosztályig fordul elő a leggyakrabban a megbetegedés, ezért elsősorban azokat a kórházi osztályokat kértük korlátozni, ahol gyermeket ápolnak.

2014. február 27.-én, csütörtökön déli 12 órától a Békéscsabai, a Gyulai és az Orosházi Kórház intenzív, csecsemő, kisgyermek, valamint szülészeti osztályán látogatási tilalom lesz érvényben. A Dr. Réthy Pál Kórház többi fekvőbeteg-ellátó osztályán látogatási korlátozást rendelt el az intézmény, amely azt jelenti, hogy a betegeket egyszerre csak egy hozzátartozó látogathatja. Mindemellett a kórház ebben az időszakban fokozottan figyel az általános higiéniás rendszabályok betartására.

Dr. Nédó Erika, Dr. Réthy Pál Kórház és Rendelőintézet orvosigazgató elmondta, a fertőző beteg környezetében a fertőtlenítési teendők a kézfertőtlenítésen kívül elsősorban az orr torokváladékok köpet és az ezekkel szennyeződött textíliák folyamatos fertőtlenítéséből áll. Hozzáfűzte, fontos ilyenkor a helységek folyamatos gyakori szellőztetése és a védőeszközöknek a használata.

A tilalom határozatlan ideig lesz érvényben. A korlátozások feloldása a megbetegedések számának alakulásától függ. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a látogatási tilalmat a betegek és a hozzátartozóik is türelemmel fogadják. 

Szerkesztő: Balázs Anett

Operatőr: Fazekas Róbert

Új hozzászólás