Megújul a gyulai Almásy-kastély

A közel 2 milliárd forintból újul meg a Dél-alföld legrégebbi műemléke a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély. A beruházásban az épületkomplexum visszakapja 18. századi arculatát, amely a jövőben látogatóközpontként várja majd az érdeklődőket. Az esemény Dr. Lázár János a miniszterelnökséget vezető államtitkár kiemelte a mostani projekt a kormány kastélymentő programjának részeként valósulhatott meg.

Egy évvel ezelőtt kezdődtek meg a Harruckern – Wenckheim – Almásy - kastély régészeti feltárási munkálatai. Mára már ott tart a beruházás, hogy ma délelőtt helyezték el a felújítás előtt álló, országosan védett műemlék alapkövét. A kormány kastélyvédelmi programjában közel 2 milliárd forint támogatást nyújtott a fürdővárosnak, hogy megmentse az épületét. Az ünnepi eseményen Dr. Lázár János a miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint Gyula a dél-alföldi régió olyan turisztikai központja, amely megélhetést és lehetőséget biztosít az itt élő polgárok és a környékben élő lakosok számára.

A város polgármestere Dr. Görgényi Ernő kiemelte, hogy 3 évvel ezelőtt, még csak álmodni mertek arról, hogy a közel 300 éves kastély egyszer újra régi pompájában ragyoghat. A beruházásnak köszönhetően az álom most megvalósul, és az évtizede üresen álló épület visszakapja régi arcát. A kastély mindezek mellett 12 új munkahelyet is teremt.

A kastély belső feltárása nemrég fejeződött be, sok helyen hiányoznak a falazat és a padlózat egyes elemei. A felújítást követően az épületkomplexumban egy modern, 21. századi látogatóközpontot rendeznek be ahol az érdeklődők megismerhetik a 18. századi építészetet és bútorkultúrát. Dr. Varga Zsolt projektmenedzser elmondta, az épület összes kultúrtörténeti rétegét bemutatják majd, az egykori főurak és a személyzet életét, hogy egykor mit ettek, mit ittak és számos olyan más érdekességgel is találkozhat majd a látogató, amit más kastélyhelyszínen Magyarországon vagy Európában nem tudhat meg. 

Az új gyulai Almásy-látogatóközpontot a tervek szerint 2014 végén vehetik birtokba az első látogatók.

Szerkesztő: Bugyi Diána

Operatőr: Benke Éva

Új hozzászólás