Belvízberuházás Békés megyében

Már csak néhány hónap, és befejeződik a „Belvízrendezés az élhetőbb településekért, komplex belvízrendezési program megvalósítása a belterületen és a csatlakozó társulati csatornán I ütem” elnevezésű projekt beruházási munkálatai.   Békés megye tizenhat, legkritikusabb helyzetben lévő településének belvíz-elvezetési rendszere épül ki, a megvalósítására létrehozott konzorciumot Kondoros Város Önkormányzata vezeti.

Pár évvel ezelőtt több megyei településen is súlyos problémát okozott a belvíz, hiszen termőföldeket öntött el a víz, kertek, és udvarok kerültek víz alá, ráadásul a települések szélén élők otthonai is veszélyben voltak. A hosszú évtizedek óta visszatérő problémára a 16 legkritikusabb helyzetben lévő településen egy komplex belvízrendezési programot dolgoztak ki, melynek többek között Szarvas is a részese. Babák Mihály polgármester szerint biztonságot jelent a csapadékvíz elvezetés nagyon büszke arra, hogy a települések a saját biztonságuk érdekében a belvíz elvezetésről is gondoskodnak.

A beruházás kivitelezésére sokat kellett várni ugyan, de 2012 végén a kivitelezők megpályáztatásával megkezdődött a munka. Az elmúlt egy évben nagyon jól haladtak a kivitelezők, hiszen a beruházás összkészültsége közel 90%-os, azonban mint minden építkezésnél itt is merültek fel pótmunka igények, melyek miatt megemelkedett a beruházás költsége, és néhány hónappal kitolódott a befejezési határidő is. Dankó Béla Kondoros polgármestere elmondta, a módosított támogatási szerződés szerint 2014. július 31-ig be kell fejezni a projektet. Az elnyert támogatás már ez év januárban biztossá vált a közlönyben megjelent hogy plusz 331 millió forint plusztámogatást sikerült nyerni ehhez a programhoz. Dankó Béla hozzátette, az időközben felmerült pótmunkák, pluszmunkák finanszírozására, így több mint 2,5 milliárd forint állt rendelkezésre a 16 településen ahhoz, hogy elkészüljön a műszaki tartalom. A programnak 85%-os a támogatás intenzitása, a fennmaradt összeget a települések önerő pályázatból pótolják.

A projekt kapcsán több mint 96 kilométer csatornát építenek be ezen a 16 településen, és több mint 188 ezer köbméternyi új záportározó kapacitás valósulhat meg, amely segíthet a belvizes időszakok átvészelésében, és a problémák megoldásában.

Szerkesztő: Bali-Hatala Boglárka

Operatőr: Bucsai Ákos

 

 

Új hozzászólás