Emléktáblát avattak a városházán

Urszinyi Andor tiszteletére helyeztek el emléktáblát péntek délután a Városháza árkádsorán. Békéscsaba egykori főbírája születésének 200. évfordulója alkalmából lakossági kezdeményezésre emlékeztek meg Csabáért tett munkásságáról.

Trombitaszóval vette kezdetét péntek délután az avató ünnepség a Városháza árkádsorán. Az eseményen Szarvas Péter polgármester mondott beszédet, melyben hangsúlyozta Urszinyi Andor igaz nem a város szülötte, de miután ide került munkásságával a település előremozdításán tevékenykedett. Hozzátette az egykori főbíró köztiszteletben álló személy volt, akinek halála után méltán állít emléket a márványtábla.

Urszinyi Andor 1887-ben Békéscsabán, ahol neki és fiának Urszinyi Dezsőnek is utca őrzi nevét. Az emléktábla elhelyezése lakossági kezdeményezésre indult a volt főbíró születésének 200 évfordulója kapcsán. Az indítványt Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata is támogatta.

Szarvas Péter Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere elmondta, hogy Gécs Béla a város élő történésze, helytörténeti szakembere kezdeményezte azt, hogy Urszinyi Andorról emléktábla kerüljön elhelyezésre. A polgármester hangsúlyozta, hogy a város illetékes bizottsága vita nélkül elfogadta, és mindenki örömmel nyugtázta, hogy egy ilyen nagy múltú és a városnak nagyon sok hasznot hozó személyről emléktábla került felállításra.

A leleplezést követően Kiss Tibor alpolgármester és Szarvas Péter, előbb megkoszorúzták az emlékhelyet majd néma főhajtással tisztelegtek Urszinyi Andor munkássága, és emléke előtt.

Szerkesztő: Bugyi Diána

Operatőr: Pozojvich Miklós

GallériaVideó

Új hozzászólás