Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Egy nap a cukorbeteg gyerekekért

November 14-e a Diabétesz Világnapja. Ez alkalomból a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért színes programokkal várta az érdeklődőket a békéscsabai bevásárlóközpontban. 

Forgatásunk idején önállóan méri a vércukorszintjét egy kisfiú. Megszokta már, hogy evés előtt ellenőriznie kell, neki ez már természetes. A diabétesz világnap alkalmából sok olyan kisgyermek gyűlt össze a Diaboló Alapítvány felhívására, akik diabétesszel élnek. A program szakmai vezetője Dr. H. Nagy Katalin gyermekdiabetológus volt, aki azt mondja fő céljuk a figyelemfelkeltés volt.

- Nyilvánvalóan az által, hogy figyelem irányul a cukorbetegekre, talán egy kicsit a mi speciális területünkre is, a gyerek cukorbetegekre, hiszen a számuk évről évre emelkedő tendenciát mutat, nemcsak a világban, de Magyarországon is – fogalmazott Dr. H. Nagy Katalin.

Míg a felnőttkori cukorbetegség kialakulása nagyban függhet az életmódtól, addig gyermekkorban az okok főként a genetikában keresendőek.

- Ennek a betegségnek az alapja egy örökletes, genetikailag meghatározott betegség, aminek következtében a saját immunrendszerünk idegenként ismeri fel az inzulint termelő sejteket és arra készteti, hogy elpusztítsa azokat. Amennyiben ezek a sejtek már jelentős mértékben elpusztultak, akkor bontakoznak ki napról napra a cukorbetegség klasszikus tünetei – tette hozzá a gyermekdiabetológus.

A szülők többsége sajnos nem is ismeri fel korán a cukorbetegség tüneteit. Így volt ez Csenge esetében is. Az 5 és fél éves kislány először csak sokat ivott, aztán egyik nap nagyon erős hasfájásra panaszkodott és hányt is.

- Reggel elvittem az ügyeletre, mert sem a görcsoldó, sem a hányáscsillapító nem csillapította a hányását, elvittem az ügyeletre először, ők egyenesen Békéscsabára a gyermekosztályra küldtek bennünket. Ott vettek vért, és vizeletet néztek és már addigra Csenge nagyon kiszáradt meg nagyon gyenge volt, szinte már csak aludt és körülbelül olyan este 6 óra körül jött be a főorvosnő és szólt, hogy sajnos rossz hírt kell közölnie, mert úgy néz ki, hogy Csenge cukorbeteg, mert 27-es cukorszinttel kerültünk be – mesélt Ribárszki Anna.

Az édesanya hozzátette, csak az első időszak volt nehéz, azóta megtanultak együtt élni ezzel. A rendezvény során egyébként a szervezők bemutattak több olyan ételt is, amelyeket a cukorbetegek fogyaszthatnak és emellett vércukorszint mérésre is várták az érdeklődőket.
Szerkesztő: Gy. Tűri Zsanett

Operatőr: Incze László

GallériaVideó

Új hozzászólás