Választás 2014 - Fidesz-siker Békés megyében is

Mindegyik egyéni választókerületben Fidesz sikert hozott a tegnapi országgyűlési választás Békés megyében. A második helyre 3 körzetben az Összefogás jelöltje, egy körzetben pedig a Jobbik jelöltje futott be. A részvételi adatok tekintetében elmondható, hogy Békés megye az országos átlag alatt teljesített.

Az országgyűlés összetételét megnézve többségben van a narancssárga, hiszen a választópolgárok akarata nyomán a Fidesz a mandátumok 66,83%-át szerezte meg. Ez azt jelenti, hogy kétharmados többséggel, a 199 parlamenti székből 133 helyet birtokolhatnak. Ebből 96 képviselőjük egyéni, 37 politikusuk pedig listás helyről jutott be. Második helyen az összefogás, azaz az MSZP–Együtt–DK–PM–MLP, ők 19,1%-os mandátummegoszlással 38 helyet szereztek meg. 10 képviselőjük egyénileg jutott be, 28-an pedig listáról. 23 mandátumot kapott a Jobbik, ők egyik egyéni körzetben sem tudtak győzni, minden képviselőjük listáról szerzett mandátumot. Negyedik pártként az LMP jutott be a Parlamentbe, összesen 5 helyet szereztek meg listáról.

Békés megye 4 választókerületében mindenhol magabiztos Fidesz-győzelem született. Az 1–es kerületben békéscsabai székhellyel, Vantara Gyula a szavazatok 41,2%-át szerezte meg. Mögötte a 2. helyen végzett Miklós Attila a kormányváltó erők képviseletében 27,37 %-kal, míg a 3. helyre Dr. Dévényi- Dabrowski Géza a Jobbik jelöltje futott be 20,71 %-kal. 4. lett Takács Péter, az LMP politikusa, míg az 5. Farkas Gábor a Haza Nem Eladó Mozgalom képviselője.

A 2-es körzetben, Békésen a Fideszes jelölt Dankó Béla 48,09 %-kal lett első, mögötte pedig a Jobbik politikusa Samu Tamás Gergő szerezte meg a 2. helyet 26,21 %-kal. 3. lett Rejtő József az Összefogás jelöltje, a 4. az LMP lett, míg az 5. a Haza Nem Eladó Mozgalom jelöltje. A 3-as körzetben Gyulán, Dr. Kovács József Fideszes képviselőé lett az egyéni mandátum, ő a szavazatok 47, 09 %-át kapta. Bod Tamás az Összefogás képviseletében lett a második 22,7 %-kal, 3. lett Varga Géza a Jobbiktól 18,27%-kal. A 4. helyen Kásler Árpád végzett a Haza Nem Eladó Mozgalom képviseletében, az 5. helyen pedig az LMP politikusa zárt.  A 4-es orosházi körzetben a Fidesz jelöltje Simonka György diadalmaskodott, a voksok 45,78 %-át begyűjtve. Varga Zoltán az Összefogás színeiben szerezte meg a 2. helyet 23,3 %-kal, míg a 3. helyen Jámbor Nándor zárt 22,62%-kal. A 4. helyre az LMP, az 5. pozícióba pedig a Munkáspárt jelöltje futott be.

A részvételi adatok tekintetében elmondható, hogy országos szinten, a választópolgárok 61,24%-a járult az urnákhoz. Ez több mint 4 éve, hiszen akkor mindössze a szavazásra jogosult választópolgárok 46,64 %-a adta le voksát. Békés megyében az országos átlaghoz képest valamivel kevesebben mentek el, a békéscsabai körzetben 60,56 %-os, a békési körzetben 55,81 %-os, Gyulán 56,67 %-os, Orosházán pedig 58,77 %-os eredmény született. Összesen négy Békés megyei országgyűlési képviselő tevékenykedik majd a Parlamentben, listáról ugyanis sem a Fidesz részéről, sem az Összefogás részéről nem került be képviselő.

Szerkesztő: Gy. Tűri Zsanett

 

Új hozzászólás