Beruházás! Elkészült a békéscsabai szennyvíztelep

Átadták a közel 15 milliárd forintos szennyvízberuházást Békéscsabán. A hatvanas évek óta üzemelő szennyvíztelep a fejlesztésnek köszönhetően, teljesen megújult és az egyik legmodernebb hazai, a szennyvizek komplex kezelését biztosító létesítmény jött létre.

A teljes körűen korszerűsített telepet Hanó Miklós alpolgármester avatta fel, aki elmondta a megújításra azért volt szükség, mert a korábban alkalmazott technika elavult és a tisztított szennyvíz minősége nem felelt meg a hazai és uniós követelményeknek.

Hanó Miklós Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere elmondta, hogy a közel 14,5 milliárdos projekt a város életében az egyik legnagyobb beruházás., mely az Európai 85%-os támogatottságát élvezi.. Hangsúlyozta a város 60%-a volt csatornázott, a fejlesztésnek köszönhetően ez 95%-ra emelkedett.

A fejlesztés egyik fontos eleme, hogy a szennyvíztisztítás során keletkezett iszapból biogázt állítanak elő, melynek elégetésével a telep energiaellátását részben biztosítani tudják. Emellett az iszapból olyan komposztot is létrehoznak, amely mezőgazdasági célra felhasználható. Magyarországon eddig 6 ilyen telep működött.

Halász Gergely az Inwatech Kft. projektvezetője szerint elsősorban a rendkívül alacsony energiafogyasztás az ami megkülönbözteti ezt a technológiát más technológiától. Kiemelte, hogy Békéscsabán egy rendkívül komplex telep épült, ami nem csak a szennyvíznek a tisztítását látja el, hanem egy komplett iszapvonallal is bír, amivel az iszapnak az utókezelését is teljesen ellátják. Ez azt jelenti, hogy innen nem egy pénzért elhelyezhető iszap megy ki, hanem egy komposzt, ami rendkívül értékes termék, és kereskedelmi forgalomban is értékesíthető.

A beruházással Békéscsaba közel 100 %-san csatornázottá vált. A korszerűsítés az üzemeltető Alföldvíz számára is komoly feladatokat jelentett.

Szeverényi György műszaki igazgató elmondta, hogy ezen projekt alatt 140km csatornahálózat épült meg, 9400 ingatlannak a bekötését biztosították. Gépbeszerzés is történt, amelyek az üzemeltetéshez szükségesek,  és ezeknek a tárolásához szükséges épületeknek a megépítése is a beruházás része volt. A, projekt utolsó momentumában épült  meg a szennyvíztisztító telep.

A hatósági próbaüzem is sikeresen megtörtént, amiből kiderült, hogy a vártnál is jobb adatokat produkált a szennyvíztelep.  A fejlesztés megvalósulásával a város szennyvízrendszere minden részletében, az elvezetéstől a tisztításig megfelel a legszigorúbb uniós környezetvédelmi előírásoknak.

 

Szerkesztő:Balázs Anett    
Operatőr:  Fazekas Róbert

 

GallériaVideó

Új hozzászólás