Gyula és Elek közösen javított

Az Új Széchenyi Terv keretében valósul meg a Gyula–Elek ivóvízminőség-javító program című projekt. A programot 1 
milliárd 933 millió 778 ezer 830 forinttal támogatja az Európai Unió és a Magyar Állam. 

Befejeződtek a Gyula-Elek Ivóvízminőség-javító Program kútfúrási munkálatai. Az Új Széchenyi Terv keretében, valamint az Európai Unió támogatásával a Kohéziós Alap társfinanszírozásával megvalósuló projekt eddigi fejleményeiről és munkálatairól dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere, Alt Norbert, Gyula Város alpolgármestere és Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója számolt be szeptember 17-én, szerdán délelőtt az Elek város külterületén létrehozott új kutaknál. 

A Gyula-Elek Ivóvízminőség-javító Program keretein belül számos fejlesztés valósult meg az érintett területeken. Ezek között szerepel kútfelújítás, távvezeték-építés, víztisztító berendezések telepítése Gyula és Elek városának területére. A beruházás legfontosabb elemét hat új kút fúrása képezte. A kutak kiépítése, a 2 milliárd 111 millió 406 ezer forint összegű projekten belül, 114 millió forintba került.  Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere elmondta, a Gyula-Elek Ivóvízminőség-javító Program lelkét 
képező hat új kút elkészült, melyek segítségével egészséges ivóvizet biztosíthatnak Gyula város polgárainak. A városvezető hozzátette, a területen korábban, a 2000-es évek elején már történtek próbafúrások. A szakemberek megállapították, hogy a helyszínen olyan vízbázisok találhatók a föld mélyében, melyek rendkívül alacsony, határérték alatti arzéntartalmú ivóvizet tartalmaznak. A projektet ezen próbafúrásokra alapozva indították el. 

A hat új kút elkészültét követő ellenőrző mérések alátámasztották a próbafúrások eredményeit, így kiderült, hogy a víz arzéntartalma – mindegyik kút esetében – a határértékben szereplő 10 mikrogramm/liter alatt van. A kutakban mért értékek 1,1 és 6,5 mikrogramm/liter közötteik. Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette: kezdeményezni fogják a kutak próbaüzemének 6 hónapról 3 hónapra való lerövidítését, ami által a munkálatok során keletkezett csúszás kompenzálható, a 2015. március végi átadás és a végleges projektzárás időpontja pedig ezáltal tartható lenne. Az igazgató tájékoztatójában a kutak teljesítményének részleteire is kitért. Az új kutak a jelenlegi próbaszivattyúzás alatt 2000 liter/perces teljesítménnyel működnek, Gyulán jelenleg mindössze 800 liter/perces vízkitermelésre van szükség. A kutak vízhozama tehát több mint megfelelő.

A projekt keretében Elek város külterületén kiépült két hármas kútcsoportot a közeljövőben összekötik, ezzel a rendszer biztosítja majd a két település ivóvízszükségletét. Alt Norbert, Gyula város alpolgármestere az elhangzottakhoz hozzátette: a projekt jelenlegi fázisában hamarosan befejeződik az ivóvízhálózat cseréje Gyulaváriban, illetve Gyula belvárosában folytatódik a 

rekonstrukció. 

Új hozzászólás