Ybl Miklós nyomában

A magyar fotográfia napjára emlékeztek múlt pénteken a Munkácsy Mihály Emlékházban, megnyitott tárlattal. Az eseménnyel kapcsolódtak az Ybl Miklós emlékévhez, ugyanis a kiállításon az építész Békés megyei védett épületeiről készült képeket mutatják be.

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének kezdeményezésére hazánkban 2003 óta minden évben kiállítás megnyitókkal emlékeznek meg a magyar fotográfia napjáról. Békéscsaba 2007-ben csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, amelyen idén Ybl Miklós születésének 200. évfordulójával közösen emlékeztek meg.

- Ybl Miklósra sokan emlékeznek meg fotókiállítással, ezért mi a Békés megyei vonatkozásokat választottuk, mert ami most itt látható az mind a megyénkben található. Ezer szállal kötődik Ybl a Weinckheimekhez és ez által a megyéhez is - mondta Mészáros Zsuzsanna a Munkácsy Mihály Emlékház vezetője.

A bemutatott képek elkészítésére, és a tárlat összeállítására idén tavasszal a Márvány Fotóműhelyt kérték fel.  Katona Péter a klub elnöke, aki egyben a MAFOSZ alelnöke is a kiállítás megnyitóján elmondta, a fotókon különleges perspektívában, mutatják be a 19. század legnagyobb építésze által tervezett műemlékeket.

- Felkérést kaptunk arra, hogy a Békés megyében található még meglévő védett épületekről készítsünk fotókat. Nagy izgalommal készültek a klub tagjai, nagyon sok helyszínre kimentünk és képeket készítettünk. A kiállításon 17 alkotónak 24 képe látható, sajnos azért 24, mert ebben a kis helyiségben nem fér el több - hangsúlyozta Katona Péter a Márvány Fotóműhely elnöke.

A műhely vezetője elmondta az egész megyét a nyakukba vették, hogy az építész által megálmodott még máig meglévő épületeket megörökítsék. Az alkotások között a közönség megcsodálhatja többek között az egykori gyulai árvaházat, a bélmegyeri vadászkastélyt, vagy a békéscsabai városházát, melynek homlokzatát Ybl Miklós tervezte. A feladat nem volt könnyű, hiszen az épületek között van ma már romos állapotú elhagyatott, illetve magánkézben lévő ingatlan is, de a róluk készült alkotások különleges üzenetet közvetítenek.

- Művészi szemmel érdekes, nagyon szeretem a régi épületeket, a régi kápolnákat, kastélyokat fényképezni, már csak azért is, hogy a múltat megmutassuk a következő generációnak, mert lehet, hogy nekik erre már nem lesz lehetőségük. – Biros Erika 
A fotóműhely által készített Ybl tárlatot október 15.-éig tekinthetik meg az érdeklődők a Munkácsy Emlékház kistermében.

 

Szerkesztő: Bugyi Diána

Operatőr: Pozojevich Miklós


 

 

GallériaVideó

Új hozzászólás