Hagyományőrzőkkel az államalapítási ünnepségen

Az augusztus 20-ai programsorozatba a hagyományőrzés is fontos szerepet kapott. Hiszen aki kilátogatott a főtérre megismerhette a békéscsabai értékeket.

A Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör másfél évvel ezelőtt azzal a céllal jött létre, hogy a békéscsabai értékeket megőrizzék. Ennek a csapatnak a tagjai széles látókörrel rendelkeznek, ezért sok becsült tárgyat tudnak felszínre hozni, ami fontos lehet az emberek számára. Olyan helyszíneken szeretnének bemutatkozni, ahol minél több itteni lakos megismeri az ő munkásságukat.  

-Gyakorlatilag Békéscsaba építészete, a békéscsabai Csabai Kolbász, ami nagyon ismert most már, nagyon sok olyan elemet tartalmaz a csabai hagyománykör, ami nem kifejezetten csak a kolbászról, de valahogyan kapcsolódik hozzá. Ilyenek a csabai tájházak a régi szlovák építésű házak, ahol elkezdődik a kolbászgyártás gyakorlatilag a hízók nevelésével, majd ennek az egész környezetnek megvan a maga varázsa. Hiszen hozzátartoztak azok az események, kukoricafosztók, a népzene, a néptánc. Ez egy olyan hatalmas kör, amiből nagyon sok érték keletkezett- mondta el Mácsai Sándor a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnöke.

Békéscsabán is megalakult a Települési Értéktár, amivel a hagyományőrző kör együtt működik. A felkutatott értékeket folyamatosan továbbítják a szervezet felé. Augusztus 20-án is kilátogattak Békéscsaba főterére, ahol több ezer ember számára bemutatták a megyeszékhely hagyományait.

-Megismerhetik a hagyományőrző körnek a tevékenységét. Elmondjuk azt is, hogy ehhez a kis programhoz ebben az évben-márciusban egy Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt pályázatot nyertünk el a NAKVI bonyolításában. Ez egy olyan összeg, amivel azért a megjelenést színesebbé tudjuk tenni. Tudunk például kóstoltatni. Ami itt van az éppen az én saját magam által gyártott kolbász. Elmondjuk mindazt, amit szeretnénk ebbe a körbe behozni, bevonni. Például épületeinket megmenteni, például ezeket a hagyományokat a fiataloknak továbbadni. Beszélgetünk az emberekkel és nagyon fontosnak tartom azt, hogy szóból ért az ember. Mondjuk el egymásnak a véleményünket és cseréljük ki mindazt, ami Békéscsabáért, ezért a városért tenni lehet- mondta el Mácsai Sándor.

Ezen kívül sakktáblákkal is színesítették programjukat, ahol Emődi Gyula sakknagymesterrel játszhattak a vendégek. A békéscsabai hagyományőrzők várják a véleményeket és ötleteket, hogy még több helyi értékeket tudjanak felderíteni és bemutatni az itt élőknek.

Szerkesztő: Kasuba Ivett

Operatőr: Incze László

Galléria

Új hozzászólás