Vége az adósságnak

5 település összesen 8,5 milliárd forintnyi adósságát vállalta át az állam.

A kormány 2012-ben úgy döntött, hogy kiszabadítja a magyar településeket az évek alatt felhalmozott adósságok csapdájából. Az önkormányzatok terheit több lépcsőben konszolidálta az állam. Dankó Béla országgyűlési képviselő péntek délelőtt Mezőberényben adta át a megye 2. számú választókerületében érintett települések polgármestereinek az Orbán Viktor kézjegyével ellátott Bizonyságleveleket.

A térségben az 5 ezer fő feletti települések közül 5 volt érintett az adósság átvállalásban, akiktől mintegy 8 és fél milliárd forintot vállalt át a magyar kormány. Dévaványa, Gyomaendrőd, Mezőberény, és Szarvas mellett Békés városa szabadult meg anyagi terheinek jelentős részétől.

A város polgármestere, Izsó Gábor a dokumentum átvételét követően elmondta, 2008-ban kibocsájtott 2 milliárdos önkormányzati kötvényűk a gazdasági válság és a valutaárfolyam változás miatt mára már több mint 3 és fél milliárd forint lett, amelytől most a konszolidációnak köszönhetően megszabadult a település. Hozzátette, ez nem csak Békésnek, hanem mind az 5 településnek óriási segítséget jelentett, aminek köszönhetően új alapokra helyezve tudják tervezni a jövőjüket, fejleszteni városaikat és a térséget.

Szerkesztő: Bugyi Diána

Operatőr: Benke Éva

Új hozzászólás