99 millió forint a diákoknak

Több, mint 1300 békés megyei diák nyári munkáját támogatja idén a Nemzetgazdasági Minisztérium. A fiatalok főként önkormányzatoknál és közintézményekben dolgoznak napi 6 órában. A program részleteiről ma délelőtt számoltak be Kondoroson, ahol 20 főt foglalkoztatnak.

Nagy halom iratköteg az asztalon, a fiatalok pedig csendben dolgoznak felettük. Diákok dolgoznak a Kondorosi polgármesteri hivatalban. Velük együtt összesen 1321 nappali tagozatos tanuló kapott lehetőséget arra, hogy július és augusztus hónapban dolgozzanak. A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis két körben összesen 99 millió forintot juttatott Békés megyébe, melyből 16-és 25 év közötti fiatalok napi 6 órás foglalkoztatását finanszírozzák 2 hónapon keresztül. A program részleteiről Kondoroson számoltak be, egy sajtótájékoztató keretében.

-Én úgy gondolom, hogy egy nagyon fontos társadalmi kérdésről beszélhetünk, hiszen láthatjuk azt, hogy a fiatal munkavállalóknak a munkahely megszerzése, vagy munkába állása nagyon nehéz. Ez nem csak egy magyarországi tendencia, ezt el lehet mondani egész Európáról. Nekünk az a célunk, hogy a kormány ezen a tendencián valamilyen formában tudjon változtatni és minden egyes olyan programra, ami ezt elősegíti, nagy szükség van- mondta el Gajda Róbert a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

A Békés megyébe érkezett 99 millió forintot a Békés Megyei kormányhivatal Munkaügyi Központja osztotta szét az egyes járási hivatalok között. Az összegből Kondoroson 20 fiatal foglalkoztatását oldották meg, ők a polgármesteri hivatalban és az óvodában dolgoznak. 

-Nagyon fontos számunkra itt Kondoroson az, hogy a fiatalok itt az önkormányzatnál dolgozva, megismerik az önkormányzati intézményekbe zajló munkát és reményeink szerint, hogyha választani kell majd a későbbiekben, egy más megyében, más településen vagy mondjuk külföldön felajánlott munkalehetőség és itt Kondoroson felajánlott munkalehetőség közül, akkor reményeink szerint a Kondorosit fogják választani- mondta el Dankó Béla Kondoros polgármestere.

Zuberec Ida a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanul, magyar szakon. Azt mondta, ő minden nyáron dolgozik és örült, hogy most nem kell emiatt utaznia.

Vári Kornél most kezdi a másodévet az Óbudai Egyetemen, ahol villamosmérnöknek tanul. Ő azt mondta, a tanulmányai finanszírozására kell a pénz.

Idén egyébként a rendelkezésre álló keretösszeg 33,7%-kal több, mint tavaly volt. Akkor ugyanis a mintegy 74 millió forintból 773 diák dolgozhatott nyáron, állami finanszírozásban.

Szerkesztő: Gy. Tűri Zsanett

Operatőr: Mazán Nándor

GallériaVideó

Új hozzászólás