Átlag alatt! - Véget ért az aratás Békés megyében

Július 29-én hivatalosan véget ért az aratás Békés megyében is. Az idei mutatók nem a legjobbak, kezdetben még bíztak abban, hogy elérhető az országos átlag, de az enyhe, csapadékszegény tél és a rágcsálók okozta kár megtizedelte a termést.

Az aratás befejezésével mindig illik leltárt vonni, főként Békés megyében, ahol szinte minden családot közvetlenül vagy közvetve érint a mezőgazdaság - kezdte az értékelést Dr. Kulcsár László. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke kiemelte, az idei eredményeket olyan körülmények befolyásolták, amelyek kivédhetetlen hátrányt okoztak.

- Rendkívül nagy rágcsálóinvázió indult a megye kultúrájára, de ez sajnos több megyét is jellemezte, amely miatt, nem egy területen teljesen letarolódtak a táblák és ez olyan nem várt károsodás, amely kivédhetetlen volt – fogalmazott Dr. Kulcsár László.

A megyei adatokat vizsgálva kijelenthető, hogy Békésben nem érték el az országos átlagot, hiszen a 3,7-3,8 tonna/hektáros eredmények a közepes átlagot sem érintik. A tavaszi és a kora nyári csapadékmennyiség következtében kialakuló penészesedés rossz hatással volt a gabona minőségére is.

- A korábbi tendenciához képest megfordult az arány, míg korábban 70 % volt az étkezési, most sajnos csak 30 % az étkezési minőség, és 70 % a takarmány minőség, mindez rontja a gazdák pozícióját – hangsúlyozta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

A takarmány felvásárlói ára az idei évben is alacsonyan alakul, ahogy az ilyenkor az aratás végén megszokott. Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke szerint az jár jobban, aki kivár az értékesítéssel és inkább raktározza a termést, bízva az árak növekedésében.

- A vételár a mennyiség miatt betakarításkor nyomott, a későbbi felhasználás során, ahogy kopnak a felhasználói igények, akkor lehet számítani áremelkedésre. Jelenleg olyan 40-45 ezer forint között mozog tonnánként bármelyik gabonafélének az értékesítési ára – mondta el kérdésünkre Adamcsik László.

A nyári munkálatok az aratással még nem fejeződtek be, hiszen a tarló hántása és a szalma betakarítása még komoly feladatként vár a gazdákra, akik az értékesítés területén remélnek még némi javulást, amely mutató ugyan még romolhat is, de a gazdálkodók egyelőre optimisták és bizakodóak.

Szerkesztő: Kovács Dávid

Operatőr: Pozojevich Miklós

 

GallériaVideó

Új hozzászólás