Biztos védelem nélkül nem megy

Minden idők legnagyobb árvízvédelmi beruházása zajlik jelenleg a Körösök vidékén. A korszerűsítés részeként átépítik a Mályvádi és Kisdelta megnyitási helyeket, felújítják a hozzájuk tartozó kiszolgáló épületeket és utakat, valamint megemelik a töltéskoronákat is a hatékony árvízi védekezéshez.

 

A térség árvízvédelmi védekezésében meghatározó szerepet játszik az átjáró közelében lévő Mályvádi szükségtározó megnyitási helye. A fejlesztés egyik részeként a korábban itt robbantásos technikával működő műtárgyat építik át.

- Tulajdonképpen mindkét fejlesztés ugyanazt a célt szolgálja, hiszen ama már elavult és lassú megoldás helyett korszerű szegmenstáblák és elzárással működtethető vízbeeresztő műtárgyakat építünk – emelte ki Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Forgatásunk idején már az utolsó pillér zsaluzása zajlott a Mályvádi szükségtározó Dénesmajori felső megnyitási helyénél. Az árvízi fejlesztés részeként összesen három ehhez hasonló, árvízvédelmi helyet alakítanak ki a Körösök gyulai térségében. A kivitelezés a szükségtározó két érintett szakaszán jó ütemben halad, az építési munkálatok közel 50 %-ban már elkészültek. 

A Mályvádi tározó mellett idén márciusban a folyó kisdeltai szakaszán is megkezdődött a kivitelezés. Az építkezés nagy része itt még hátra van, a jelenlegi földmunkák befejezését követően a megnyitási hely alapozása napokon belül elkezdődik. A beruházás azonban eddig itt sem állt meg, a gátőrházak felújítását és az utak építését már elkezdte a kivitelező. 

- Először elkészül a földalatti résalap, a műtárgy alaplemeze, a felmenő falak, valamint elkészülnek az alap elzáró szerkezetek befogató betonjai, utána az elzáró szerkezetek is a helyükre kerülnek a végén – árulta elkérdésünkre Kocsi Mihály, a KÖTIVIÉP-B Kft. ügyvezető igazgatója.

A szakemberek elmondták, az építési munkálatok ideje alatt az árvízvédelmi biztonság folyamatos, egy levonuló árhullámnál a térségben élőknek nem kell semmilyen problémától tartaniuk. A kivitelezés várhatóan 2015 év végére fejeződik be, amely nem csak a gyulai térség, hanem az egész Körös vidék vízszabályzására kihatással lesz.

Szerkesztő: Bugyi Diána

Operatőr: Pozojevich Miklós

Galléria

Új hozzászólás